Srebrenica, la vergonya d'Europa

Condemnen Karadzic a 40 anys de presó

Data: 
26 Mar 2016

En una sentència històrica, el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPI) va condemnar ahir l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic a 40 anys de presó pel genocidi a Srebrenica i nou crims més de guerra i lesa humanitat en la guerra de Bòsnia (1992-1995).

En el seu veredicte, el TPI va declarar culpable Karadzic d'un càrrec de genocidi, cinc crims de lesa humanitat (persecució, extermini, assassinat, deportació i actes inhumans) i quatre crims de guerra (assassinat, terror, atacs il·legals a civils i presa d'ostatges). Karadzic, de 70 anys, va ser declarat no culpable d'un altre càrrec de genocidi.

Pel que fa a la matança de Srebrenica, el veredicte de l'alt tribunal de l'ONU manté que entre l'11 de juliol i l'1 de novembre del 1995 Karadzic va participar en una “organització criminal conjunta” per matar milers d'homes bosnians musulmans i desplaçar forçosament dones, nens i vells.

Karadzic era el líder dels serbis de Bòsnia quan aquesta ciutat va ser presa per les forces del general Ratko Mladic, en una operació en què van executar 8.000 bosnians musulmans, en la matança més gran a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

Les tropes serbobosnianes van mantenir tres anys i mig sota setge Sarajevo, sotmesa a bombardejos i al foc de franctiradors. Un total d'11.541 habitants de la ciutat, entre els quals mil nens, van morir durant el setge.

Karadzic també va ser condemnat per la responsabilitat com a superior, ja que “sabia o tenia raons per saber que aquests crims es cometien o eren a punt de cometre's per les forces que estaven sota el seu control efectiu i no va fer cap tipus de prevenció ni va castigar els culpables. En la sentència el tribunal considera que la matança de civils no hagués estat possible sense la seva aprovació.

Karadzic, escolta la lectura del veredicte del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia Foto: EFE.