Srebrenica, la vergonya d'Europa

Detingut Goran Hadzic, considerat l'últim fugitiu pels crims de guerra a Sèrbia

Data: 
20 Jul 2011

L'antic líder dels serbis de Croàcia, Goran Hadzic, l'últim fugitiu del Tribunal Penal Internacional pels crims de guerra a l'antiga Iugoslàvia, ha estat detingut, segons haurien confirmat les autoritats sèrbies a la televisió pública RTS. Hadzic, un serbocroat, està acusat de crims contra la humanitat a la regió de la Krajina, que entre els anys 91 i 95, durant la guerra als Balcans, es va autoproclamar república sèrbia de Croàcia. Està previst que el president serbi, Boris Tadic, doni detalls de la detenció en les pròximes hores en una roda informativa a Belgrad.

El líder serbi durant la guerra de Cròacia era l'últim objectiu del TPII. Abans de la desintegració de l'antiga Iugoslàvia, un Hadzic ben jove ja era membre de la lliga dels comunistes. A principis dels 90, quan va començar la desintegració de la federació iugoslava va militar a les files dels partits nacionalistes serbis que es formaven en aquell moment i aviat ja va guanyar protagonisme com un dels líders serbis a Croàcia.

Durant el 1992 i el 1993, Hadzic va ser el president de l'autoproclamada república sèrbia de Krajina, que va ocupar prop d'un terç de Croàcia durant la guerra.

El juliol del 2004, el TPII va fer pública l'acusació contra Hadzic per crims de guerra i contra la humanitat per l'expulsió de la població croata i no sèrbia de Krajina, així com d'assassinats, persecucions, tortures i tractes inhumans entre 1991 i 1993.

Des de la fi de la guerra de Croàcia, el 1995, fins al 2004, Hadzic va viure a Sèrbia. Precisament, l'any en què la fiscalia de l'alt tribunal de la Haia va denunciar que Hadzic havia passat a la clandestinitat, hores després que les autoritats de Belgrad rebessin l'ordre d'arrest.

Hadzic és l'últim acusat pel TPII que continuava en llibertat després de la detenció el passat mes de maig de l'excomandant militar serbobosnià Ratko Mladic.