Srebrenica, la vergonya d'Europa

Detingut a Sèrbia el criminal de guerra Ratko Mladic

Data: 
26 Mai 2011

L'excap militar serbobosnià està acusat pel TPI de genocidi comesos durant la guerra de Bòsnia

El president serbi, Boris Tadic confirma l'arrest i anuncia que ja s'ha iniciat el procés d'extradició de l'exgeneral

 

La policia sèrbia ha detingut aquest dijous al presumpte criminal de guerra Ratko Mladic, acusat de genocidi per fets comesos durant el conflicte de Bòsnia.

El president de Sèrbia, Boris Tadic, ha confirmat aquest migdia en una roda de premsa la captura de l'excap militar serbobosnià poques hores abans. Mladic, que utilitzava el nom de Milorad Komadic ha estat en un poble proper a la ciutat de Zrenjanin, a nord del país.

“Avui hem tancat un capítol difícil de la nostra història recent”, ha manifestat Tadic. El mandatari serbi també ha anunciat que ja s'ha iniciat el procés d'extradició de l'exgeneral serbobosnià a la cort penal internacional.

En un primer moment no s'ha pogut certificar la seva identitat ni han transcendit detalls del l'arrest, però fonts del ministeri de l'Interior han informat que el detingut tenia “trets físics semblants als de Mladic”. Per això, la policia ha realitzat proves d'ADN per establir-ne la identitat, segons ha informat l'emissora de ràdio i televisió B92.

Mladic, pròfug des de fa 15 anys, està acusat pel Tribunal Penal Internacional (TPI) per a l'antiga Iugoslàvia de genocidi en relació amb la matança de musulmans de Srebrenica, el setge de Sarajevo i altres crims de guerra comesos durant el conflicte de Bòsnia (1992-1995).

Després de l'extradició del principal líder polític dels serbobosnians durant la guerra, Radovan Karadzic, la captura de Mladic era un dels principals requisits de la UE per accelerar l'acostament a Sèrbia. Tot i així, el president Serbi ha negat que la seva detenció hagi estat programada perquè tingues lloc abans de l'inici de les negociacions amb la Unió.