Srebrenica, la vergonya d'Europa

Dubtes sobre la sentència de l'Haia que exculpa Sèrbia de genocidi

Data: 
10 Abr 2007

Els acusats són dos joves veïns del Berguedà i dos directius d'Endesa Les flames van cremar 27.000 hectàrees a la Catalunya central Es reclamen més de 23 milions a la companyia com a responsable civil

 

Redacció

 

El Tribunal Internacional de Justícia de l'Haia (TIJ) va usar documentació censurada pels advocats serbis durant el procés que va acabar amb l'exculpació de Sèrbia -al febrer passat- de la responsabilitat de genocidi durant la guerra a Bòsnia i Hercegovina (1992-1995). La revelació la va fer pública ahir l'International Herald Tribune basant-se en les declaracions d'un grup de jutges i lletrats que van tenir accés als documents censurats i que consideren que la resolució del TIJ, en el marc del procés per la demanda presentada per Bòsnia contra Sèrbia, hauria estat diferent si hagués tingut accés a la informació eliminada per Belgrad.

 

El rotatiu manté que a la primavera del 2003 diverses caixes amb documents van arribar al jutjat del Tribunal Penal Internacional que investiga els crims de guerra a l'ex-Iugoslàvia (TPI), també amb seu a l'Haia. A les caixes molts documents portaven el segell de "Defensa. Secret d'Estat. Confidencial". Contenien dades sobre les trobades entre militars i polítics, algunes de protagonitzades pel mateix Slobodan Milosevic, durant el conflicte bosnià. Sèrbia, hereva de l'Estat iugoslau, va obtenir llavors el permís d'aquell tribunal per censurar-ne les dades que considerés perilloses "per a la seguretat de l'Estat". L'objectiu de Belgrad era que els documents no arribessin a mans del TIJ, fet que va aconseguir. Segons els denunciants, el pitjor va ser que els magistrats i advocats del TIJ van usar el material censurat per investigar la matança de Srebrenica, en què van morir 8.000 homes musulmans desarmats que es trobaven en una zona protegida per l'ONU. La resolució del TIJ exculpant-ne Sèrbia no explica per què no va ordenar a Belgrad el lliurament dels originals.

 

 

Proves

Els denunciants creuen que en els passatges censurats hi ha les proves que la matança de Srebrenica va ser planejada i orquestrada des de Belgrad. Dos magistrats del tribunal han criticat el rebuig d'aquell tribunal a utilitzar els documents originals declarant que els jutges no volien donar la impressió que s'immiscien en la sobirania d'un altre Estat.