Srebrenica, la vergonya d'Europa

El TPI imposa un advocat d'ofici a Karadzic i n'ajorna el judici fins al març

Data: 
5 Nov 2009

La Haia

Radovan Karadzic ja no podrà al·legar més que necessita més temps per preparar la seva defensa al judici contra ell al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia. El tribunal de la Haia ha imposat un advocat d'ofici a l'exlíder serbobosnià i n'ha ajornat el judici fins al març, per donar marge al lletrat. Karadzic havia demanat deu mesos de coll per poder preparar la defensa, un gest amb el qual boicotejava un procés obert contra ell per crims de guerra i contra la humanitat durant el conflicte de Bòsnia, entre el 1992 i el 1995.

La justícia de la Haia ha argumentat que cal donar temps "suficient" de preparació a l'advocat, perquè "cap, ni tan sols el més experimentat i eficient", pot assumir el cas de manera immediata. El judici va començar el 26 d'octubre, però l'exlíder dels serbis de Bòsnia es va absentar de la primera sessió, al·legant que no havia tingut temps suficient de preparar la defensa.

Posteriorment sí que va comparèixer i va demanar deu mesos de marge, fet que s'interpreta com un intent de dilatar el procés. De fet, els jutges del TPI van advertir Radovan Karadzic des del primer dia que, si s'absentava, li designarien un advocat d'ofici, que també és el que van recomanar dimarts passat els fiscals.

Karadzic està acusat de crims de guerra i contra la humanitat durant la guerra de Bòsnia, i de genocidi per la massacre de 8.000 musulmans a la ciutat de Srebrenica i de 12.000 civils més durant el setge de Sarajevo.