Srebrenica, la vergonya d'Europa

El TPII retalla la pena a un general serbi per la matança de Srebrenica

Data: 
20 Abr 2004

La sent_ncia amplia la definici_ del delicte de genocidi

Redacció
L'HAIA
El Tribunal Penal Internacional per a l'ex-Iugoslàvia (TPII) va condemnar ahir en apel·lació el general serbobosnià Radislav Krstic a 35 anys de presó per la seva participació en el genocidi de Srebrenica, a la Bòsnia oriental, reduint d'aquesta manera la pena dictada en primera instància (46 anys).

El tribunal va confirmar, de manera definitiva, que es va produir un genocidi a Srebrenica, on més de 7.000 musulmans van ser assassinats per les forces sèrbies de Bòsnia el juliol del 1995.

El TPII va condemnar el general Krstic per complicitat en genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat. El general Krstic, de 56 anys, que dirigia les forces que van capturar la ciutat, és "culpable d'haver ajudat i fet possible un genocidi", va declarar el president del tribunal, Theodor Meron.

Per primer cop, el veredicte precisa que no és necessari haver tingut personalment la intenció de cometre genocidi per ser condemnat, sinó que n'hi ha prou a tenir coneixement d'aquesta intenció genocida o d'haver participat en la seva posada en pràctica.

Segons la Cambra d'Apel·lació del TPII, un dels objectius de les matances era "fer prendre consciència a tots els musulmans de Bòsnia de la seva vulnerabilitat i impotència davant les tropes militars sèrbies". Els qui conceben un genocidi "volen privar la humanitat de les innombrables riqueses que ofereixen les seves nacionalitats [...] i porten el segell de la infàmia", va afirmar Meron.

"Facilitar" les execucions

Els jutges d'apel·lació van afirmar que Radislav Krstic no figurava entre els principals responsables que van planificar el genocidi. "Els elements de prova presentats no estableixen que [el general] ha aportat el seu ajut a aquestes execucions", assenyalen els jutges. Amb tot, el tribunal es declara convençut que "els membres i el material de cos Drina [que el general Krstic dirigia] van contribuir a facilitar les execucions" fent al general "un còmplice que va ajudar i encoratjar una acció criminal".

La jurisprudència establerta ahir és primordial per a l'evolució del dret internacional perquè permet afirmar que l'eliminació d'una població exclusivament masculina pot ser constitutiva de genocidi si posa en perill la supervivència del grup. D'aquesta manera, per aplicar el terme de genocidi no cal que la població perseguida sigui molt àmplia, sinó que pot aplicar-se a petites comunitats.

La sentència tindrà també una repercussió important en els altres processos oberts al TPII sobre la tragèdia de Srebrenica, entre els quals hi ha el de l'expresident iugoslau Slobodan Milosevic, actualment detingut a la presó de l'Haia.