Srebrenica, la vergonya d'Europa

Karadzic, absolt d'un dels càrrecs de genocidi a Bòsnia

Data: 
29 Jun 2012

 El TPII considera que les proves aportades per la fiscalia no són suficients

El tribunal manté l'acusació en contra de l'antic líder serbi de Bòsnia per genocidi a Srebrenica

 

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) de l'Haia va absoldre ahir l'antic líder serbi de Bòsnia, Radovan Karadzic, d'un càrrec de genocidi en diverses localitats bosnianes, però va mantenir aquesta acusació per Srebrenica i la resta de càrrecs contra ell.

El Tribunal va prendre aquesta decisió en una vista oral per respondre la petició de Karadzic de ser absolt de tots els càrrecs. Els jutges van absoldre Karadzic només de l'acusació de genocidi per crims en contra de població musulmana i croata entre març i desembre del 1992 als municipis de Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Segons aquest tribunal, les proves presentades fins ara per la fiscalia “no són suficients” per arribar a considerar els crims en aquestes localitats com a genocidi.

Tanmateix, els magistrats van assegurar haver rebut “proves extenses” per mantenir el càrrec de genocidi pels crims comesos contra població musulmana a la ciutat bòsnia de Srebrenica el 1995 i les altres acusacions per les quals va ser detingut.

Karadzic, que es defensa sol davant el TPII, està acusat de genocidi a Srebrenica, de l'expulsió de musulmans i croats de Bòsnia i d'haver creat terror entre la població de Sarajevo, entre altres càrrecs relacionats amb la guerra de Bòsnia i Hercegovina (1992-1995).

El judici contra Karadzic va començar l'octubre del 2009, però el fiscal no va presentar el seu primer testimoni fins a mitjans d'abril del 2010. La presentació de proves per part de la fiscalia va acabar el maig. En total, ha presentat 195 testimonis davant el tribunal, a més d'altres testimonis que van fer arribar el seu relat per escrit. Després de la decisió d'ahir del TPII, ara és el torn de la defensa per presentar proves, una etapa que començarà el 16 d'octubre.

Anys en llibertat

El TPII va presentar la primera acusació contra Karadzic a finals de juliol de 1995, però el líder serbi va estar en llibertat fins al 21 de juliol de 2008, quan va ser detingut a Belgrad per les autoritats sèrbies i, a continuació, extradit a l'Haia.

Durant la seva època de pròfug, Karadzic vivia amb una identitat falsa, treballava d'especialista de medicina alternativa a Belgrad i lluïa una llarga barba que el feia gairebé irreconeixible.

LA XIFRA: 195 testimonis han comparegut davant del tribunal, però n'hi ha hagut altres que han enviat el seu relat per escrit.

 

Pacte de socialistes i nacionalistes conservadors

El Partit Socialista de Sèrbia, liderat per Ivica Dacic, ha decidit no renovar l'acord de govern amb els europeistes reformistes de l'expresident Boris Tadic i pactarà el nou executiu amb els nacionalistes de dretes, segons anunciava ahir el president serbi, Tomislav Nikolic.

La futura coalició de govern estarà formada pel Partit Socialista; els nacionalistes conservadors del Partit Progressista Serbi (SNS), també partidaris de l'ingrés del país a la UE, i el grup Regions Unides de Sèrbia (URS). De fet, el cap d'estat va encarregar ahir la formació de govern a Dacic.

En un principi, Tadic i Dacic havien acordat repetir la seva cooperació i buscar més aliats per poder continuar governant, però finalment no han sabut com renovar l'entesa.

El futur primer ministre comença avui les negociacions per definir l'estructura de govern, que s'ha de formar abans del 5 de setembre. De tota manera, Dacic ja avançava ahir que preveu enllestir-lo molt abans. Pel que fa a l'orientació cap a Brussel·les del futur gabinet, el president Nikolic va insistir que Sèrbia mantindrà “el curs estable cap a la Unió Europea”.