Srebrenica, la vergonya d'Europa

Karadzic es nega a declarar-se culpable o innocent al Tribunal per l'antiga Iugoslàvia

Data: 
3 Mar 2009

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia acusa l'exlíder serbobosnià Radovan Karadzic d'onze càrrecs, entre els quals els de genocidi, crims de guerra i contra la humanitat comesos a la guerra de Bòsnia per la mort de 8.000 musulmans a Srebrenica i pel setge a Sarajevo, on van perdre la vida milers de persones. Karadzic s'ha negat a declarar-se culpable o innocent d'aquests càrrecs a la vegada que ha afegit: "Estic desafiant aquest tribunal." El jutge Ian Bonomy l'ha declarat "no culpable" per poder continuar amb el procés obert.

 

"Aquest tribunal no té dret a jutjar-me", ha dit desafiant l'exdirigent al tribunal de la Haia. L'agost del 2008, se li va demanar que es declarés culpable o innocent d'aquests càrrecs i, com ara, Karadzic s’hi va negar.

 

L'expresident de la República Srpska, la part sèrbia de Bòsnia, ha justificat la seva postura perquè disposa d'una suposada immunitat que li va oferir el Departament d'Estat dels Estats Units durant el govern de Bill Clinton en acabar la guerra de Bòsnia.

 

A més, per retardar més que es marqui una data per al judici, Radovan Karadzic ha presentat a última hora una moció perquè els jutges del tribunal anul·lin la modificació de l'acusació per part de la fiscalia. Els magistrat ho ha rebutjat, fet que ha provocat que l'exlíder serbobosnià acusés el magistrat Bonomy de "conduir incorrectament" el judici.

 

El Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia estableix a la seva normativa que si l'acusat no es posiciona, el jutge que presideix la sessió ho pot fer en el seu nom per permetre que el procés continuï. Encara no hi ha una data definitiva per a l'inici del judici.