Srebrenica, la vergonya d'Europa

Karadzic evita declarar-se culpable o innocent i denuncia que va ser segrestat

Data: 
1 Ago 2008

 Karadzic davant el tribunal

 

 

 

 

http://www.3cat24.cat/video/573559/altres/Per-fi-davant-del-jutge

 

http://www.3cat24.cat/video/573979/mon/Tres-mil-no-identificats

 

 

 

 

 

En la primera compareixença davant del Tribunal Penal Internacional de la Haia, Radovan Karadzic ha denunciat que la seva detenció va ser un "segrest" i que tem per la seva vida. També ha evocat un acord secret amb els Estats Units el 1996 per retirar-se de la vida pública a canvi d'immunitat. Abans, però, ha escoltat els càrrecs de què se l'acusa: dos delictes per genocidi i complicitat amb genocidi, quatre per crims de guerra i cinc per crims contra la humanitat. Per poder preparar la defensa, que assumirà ell sol, ha demanat un ajornament de 30 dies, que li ha estat concedit pel president del tribunal.

 

Passats pocs minuts de les quatre de la tarda, Radovan Karadzic ha comparegut per primera vegada davant el Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia. L'expresident dels serbobosnians ha afrontat aquesta primera sessió amb la seva imatge habitual i més prim. Karadzic s'ha afaitat la barba i s'ha tallat els cabells, que durant més de 12 anys li van permetre fugir de la justícia sota la identitat falsa del doctor Dragan Davic.

 

Després que el jutge Alphons Orie li ha llegit les acusacions que se li imputen, Karadzic ha demanat temps per estudiar-les abans de fer la seva declaració de culpabilitat o no. Karadzic s'ha acollit, doncs, als 30 dies de termini legal que té per respondre i, per tant, no haurà de tornar a comparèixer fins al proper 29 d'agost. L'acusació el considera culpable de planificar, instigar, ordenar, cometre o bé ajudar a cometre actes de terror i de persecució contra la població no sèrbia de Bòsnia i Hercegovina, entre el 1991 i 1995.

 

Karadzic, que sempre ha parlat en serbi, ha dit que es defensarà tot sol i ha denunciat irregularitats en tot el procés que l'ha portat davant el TPI, començant per la seva detenció que, segons ell, ha estat un segrest. Per l'exlíder dels serbis de Bòsnia, la data de la seva detenció és falsa i l'arrest es va fer de manera irregular "per part de civils que no conec", que "no em van llegir els meus drets, ni em van permetre trucar per telèfon perquè els meus amics no m'haguessin de buscar als hospitals". 

 

Radovan Karadzic ha denunciat també que tem per la seva vida. Que ha rebut amenaces i que "puc morir per uns pistolers quan surti d'aquest tribunal". També ha fet al·lusió a un suposat tracte secret amb els Estats Units l'any 1966 per retirar-se de la vida pública a canvi d'immunitat.

 

La guerra de Bòsnia va provocar 100.000 morts i el desplaçament de 2,2 milions de persones.