Srebrenica, la vergonya d'Europa

Karadzic tampoc es presenta en el segon dia del seu judici

Data: 
27 Oct 2009

L'exlíder dels serbis de Bòsnia, Radovan Karadzic, ha optat de nou per no comparèixer en el seu judici, que celebra la seva segona jornada en el Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia. A l'obertura de la vista, el jutge que presideix el cas, O-Gon Kwon, ha constatat i lamentat l'absència de l'acusat, que ahir tampoc va comparèixer i que ja havia anunciat a través d'un dels seus consellers que no tenia temps d'acudir a la sala perquè estava massa ocupat amb la preparació de la seva defensa. Karadzic, que boicoteja el seu judici demanant més temps per preparar els seus arguments, està acusat de crims de guerra, lesa humanitat i genocidi presumptament comesos durant la guerra de Bòsnia.

Els càrrecs de genocidi es refereixen a la mort el 1995 d'uns 8.000 homes musulmans a la ciutat bosniana de Srebrenica i a les 12.000 víctimes civils del setge de Sarajevo. El Tribunal Penal per l'Antiga Iugoslàvia, que vol tancar les portes el 2013, intenta evitar que el judici a Karadzic es converteixi en un macroprocés com el de l'expresident iugoslau Slobodan Milosevic, que va durar quatre anys i finalment no es va acabar a causa de la sobtada mort, al març del 2006, de l'expresident iugoslau a la seva cel·la víctima d'un infart.

Després de l'ajornament decretat ahir i el d'avui, els jutges podrien assignar-li un advocat defensor que el representi a la sala del tribunal i així continuar el judici. Els assessors legals de Karadzic ja han advertit que si el Tribunal decideix designar un advocat d'ofici l'únic que aconseguirà és retardar encara més el judici, perquè el lletrat també necessitarà temps per preparar-se. A més, com va passar en el cas de l'expresident iugoslau, Karadzic podria negar-se a comunicar-se amb l'advocat, i per tant aquest no podrà complir la funció que se li assigna.