Srebrenica, la vergonya d'Europa

Karadzic torna a rebutjar pronunciar-se al Tribunal Penal Internacional de la Haia

Data: 
29 Ago 2008

Cinc setmanes després de la seva detenció, l'exlíder serbobosnià, Radovan Karadzic, ha rebutjat pronunciar-se per segona vegada sobre els onze càrrecs que se li imputen al Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia, tal com ja havien comunicat els seus assessors jurídics. Davant de la negativa del presumpte criminal de guerra de declarar-se innocent o culpable com a estratègia per allargar el judici, el jutge del cas ha decidit que Karadzic serà jutjat com si s'hagués declarat innocent, tal com marca la normativa del Tribunal. El judici podria aplaçar-se durant uns quants mesos més.

 

En la segona compareixença al Tribunal Penal Internacional de la Haia, el que es va amagar de les autoritats sota la identitat d'un curandero, s'ha tornat a presentar sense advocat i ha rebutjat que li llegissin els càrrecs proposats per la fiscalia.

 

Després de negar-se a declarar-se culpable o innocent, Karadzic ha acusat el Tribunal de no representar "la comunitat internacional", sinó "l'OTAN, que té com a objectiu liquidar-me", ha assegurat. 

 

Si bé Karadzic no ha volgut parlar dels crims que se li imputen, sí que ha tingut temps per fer broma. Quan el jutge li ha comunicat que es veia obligat a fer una declaració de no-culpabilitat en nom de l'acusat, ha dit que s'estimaria més escoltar aquestes paraules al final del procés, i no durant aquesta sessió prejudicial.

 

El jutge del cas, Iain Bonomy, ha dit que la propera sessió, en què s'analitzaran les mocions presentades per la fiscalia i per l'acusat, se celebrarà el 17 de setembre. Dins d'aquestes mocions, hi ha inclosa la dels dubtes de Karadzic respecte a la jurisdicció del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia per jutjar-lo. 

 

Fa un mes, Radovan Karadzic va ajornar 30 dies la seva declaració de culpabilitat o innocència dels crims de guerra i genocidi de què se l'acusa. Però no sembla que ho reveli en aquesta segona sessió de divendres. Així, Karadzic i els seus assessors volen allargar al màxim el judici. 

 

Karadzic va ser detingut el 21 de juliol, en un clar gest de Sèrbia per acostar-se a la Unió Europea. L'exlíder dels serbobosnians està acusat de crims de guerra i contra la humanitat durant el conflicte de Bòsnia (1992-1995) i sobretot per la matança de musulmans a Srebrenica.