Srebrenica, la vergonya d'Europa

La fiscalia imputa a Karadzic la “neteja ètnica” de Bòsnia

Data: 
28 Oct 2009

L’acusat torna a boicotejar el seu judici i el tribunal sospesa imposar-li un advocat

A ningú se li escapa l’excepcionalitat d’un judici sense acusat i sense advocat defensor però, tot i això, la fiscalia del Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (TPII) va arrencar ahir la vista oral contra l’absent exlíder serbobosnià Radovan Karadzic acusant-lo de ser el cervell de la «neteja ètnica» dels musulmans de Bòsnia i Hercegovina entre els anys 1992 i 1995. El fiscal Alan Tieger, que acusa l’expresident de crims de guerra, lesa humanitat i genocidi, va detallar en el seu relat d’acusació les presumptes responsabilitats de l’acusat en la massacre de Srebrenica, enclavament en què van ser assassinats 8.000 homes bosnians musulmans i en el setge de Sarajevo, on els morts civils van superar els 12.000.

Després de la suspensió de la vista dilluns, dia en què el tribunal va brindar l’oportunitat a l’acusat per reconsiderar la seva actitud i presentar-se ahir, Karadzic, de 64 anys, que argumenta que no ha tingut temps de preparar la seva pròpia defensa, va insistir en la seva estratègia i va brillar per la seva absència. La qüestió no és menor atès que el dret a la defensa és una de les principals garanties processals. Per aquest motiu, el president del tribunal, el sud-coreà O-Gon known, va ordenar ahir remetre a l’acusat una transcripció de la vista perquè es donés per informat del contingut, que es va centrar en la lectura de l’escrit d’acusació.

DECISIÓ AJORNADA / A més, el magistrat va recordar, com va fer dilluns, que el dret de defensar-se a si mateix «no és absolut», i per això es podria assignar a Karadzic un advocat d’ofici per garantir el seu dret a ser defensat. El president del tribunal va ajornar la decisió fins al moment en què la fiscalia acabi de llegir el seu escrit d’acusació.

El fiscal, que no va escatimar cruesa en la seva exposició, va sostenir que el líder serbobosnià va liderar una campanya per «fer desaparèixer de la faç de la terra» els musulmans bosnians. L’acusador públic també va recordar les paraules pronunciades per Karadzic el 1991 quan va anunciar: «Sarajevo serà una caldera negra on moriran els musulmans. Desapareixeran; aquesta gent desapareixerà».

El fiscal va exposar com, en última instància, totes les atrocitats que se li atribueixen a Karadzic responien a la voluntat de donar forma a un Estat d’una única ètnia dins d’ un país caracteritzat per ser multiètnic. Per a això va usar «l’odi i la por», va acabar dient el fiscal.