Srebrenica, la vergonya d'Europa

L'horror de Srebrenica, catorze anys després

Data: 
11 Jul 2009

Un dels artífexs de la neteja ètnica, Ratko Mladic, encara es troba en cerca i captura per la comunitat internacional

Avui fa catorze anys que es va perpetrar a la vila bosniana de Srebrenica la matança més gran d'Europa després de la segona guerra mundial. Durant quatre dies, més de 8.300 musulmans foren assassinats per l'exèrcit serbi, comandat per Ratko Mladic. Això passava dos mesos abans del final de la guerra de Bòsnia (1992-1995). Coincidint amb la data, l'Associació Memòria i Història de Manresa ha renovat la web Srebrenica, la vergonya d'Europa.

La massacre de Srebrenica fou qualificada pel Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia (TPPI) de genocidi, amb l'argument que les forces sèrbies aspiraven a l'extinció de 40.000 musulmans bosnians. Uns 25.000 musulmans s'havien refugiat en aquest enclavament, situat a l'àrea del Podrinje Central, perquè havia estat declarat 'zona segura' per l'ONU. Però els quatre-cents cascos blaus neerlandesos de la Unprofor no van evitar la neteja ètnica i l'exili forçós de les dones, els infants i d'uns quinze mil combatents de l'exèrcit musulmà de l'Armija. 

Cada any, d'ençà del genocidi, l'11 de juliol és un dia de record i homenatge a les víctimes. La commemoració té lloc al cementiri de Potocari, on hi ha més de 2.900 persones soterrades. ONG com Mares de Srebrenica recorden que encara s'han de trobar els cossos de milers de desapareguts. 

Un tribunal amb data de caducitat 

Dos dels cervells de la neteja ètnica perpetrada al país balcànic foren Radovan Karadzic, detingut el 21 de juliol de l'any passat a Belgrad, i el general Ratko Mladic, encara avui buscat per la comunitat internacional, i la captura del qual pot acostar Sèrbia a Europa. Però les Mares de Srebrenica denuncien que la llista de sospitosos d'haver comès crims contra la humanitat és integrada per prop de nou-cents noms. El TPPI, que es clausurarà el 31 de desembre de 2010, ha celebrat fins ara més d'un centenar de judicis, i encara resten molts casos oberts.