Srebrenica, la vergonya d'Europa

Mladic demana un ajornament en el judici contra ell a la Haia per uns càrrecs "indignants en contra meva"

Data: 
3 Jun 2011

Després de 16 anys, l'excap militar dels serbis de Bòsnia, Ratko Mladic, ha comparegut davant el Tribunal Penal Internacional per l'antiga Iugoslàvia a la Haia. La compareixença ha estat una audiència prèvia en què el tribunal ha informat Mladic dels onze càrrecs dels quals se l'acusa, entre els quals crims de guerra i crims contra la humanitat pel setge de Sarajevo i la matança de Srebrenica. Durant la compareixença, Mladic ha dit que està "molt malalt". Exercint el seu dret, l'acusat ha demanat també un ajornament per diferir uns càrrecs que ell considera com "indignants" i "monstruosos". El tribunal ha fixat la pròxima compareixença pel 4 de juliol. Després d'un recés de 10 minuts per parlar amb la defensa, Mladic s'ha acollit al dret de parlar en privat amb el jutge per comentar-li els seus problemes de salut.

 

A les deu del matí ha començat a la Haia la primera vista del judici contra Ratko Mladic, que ha comparegut força envellit i amb una gorra. La compareixença inicial tenia l'objectiu de llegir els càrrecs contra Mladic i demanar-li com es declara i li han assignat un advocat d'ofici.

En la seva intervenció, Ratko Mladic ha dit que és un home "molt malalt" i, per això, ha demanat paciència per pair els càrrecs que se li imputen i els drets que té en el judici. L'excap militar dels serbis de Bòsnia ha manifestat que no ha llegit les tres carpetes que li van fer arribar a la cel·la i que necessita un parell de mesos per digerir tota la informació sobre el seu cas.

L'excap militar dels serbis de Bòsnia ha reconegut, però, que s'ha mirat l'escrit de l'acusació que va rebre dimecres i que consta de 37 pàgines en què s'especifica els 11 càrrecs contra ell. Amb tot, assegura que no se l'ha estudiat.

 

Les acusacions contra Mladic

Mladic ha renunciat que es llegís cap de les paraules de l'acusació. Tot i això, el jutge ha llegit un breu resum. Se l'acusa de crims de genocidi, crims de guerra i crims contra la humanitat, durant la guerra de Bòsnia Hercegovina. L'acusació parla de dues acusacions de genocidi, disgregant en dos el càrrec de genocidi per especificar el lloc i el moment de la presumpta comissió del crim, així com les acusacions d'extermini; assassinat, deportació o retenció d'ostatges. També se'l considera responsable del setge militar a la ciutat de Sarajevo o la d'haver estat el braç executor de l'anomenada "matança de Srebrenica", en què 8.000 bosnians musulmans van ser aniquilats el juliol del 1995.

En la mateixa línia, el jutge l'ha acusat de la persecució de civils en més d'una vintena de poblacions, amb treballs forçats, tortures, violacions, assassinats, detencions arbitràries o destrucció d'habitatges, entre d'altres, que van fer que els bosnians musulmans fugissin de la zona.

Poc menys d'una setmana després d'haver estat detingut, Mladic ha declinat a pronunciar-se davant del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, i ara, com marca la normativa, tindrà 30 dies per preparar la seva defensa, ja que el tribunal no considera que necessiti més temps.

L'excap militar dels serbis de Bòsnia, però, ha demanat més dies al jutge, que li ha dit que "és una mica més gran que jo". Segons ha justificat Mladic, vol llegir bé els càrrecs, que ha qualificat d'"indignants" i "monstruosos" contra mi, perquè necessita més temps per reflexionar-hi amb el seu advocat i per pair-los. "Mai no havia sentit res igual", ha dit sorprès.

Davant la negativa a declarar, el tribunal ha decidit ajornar el procés i la propera compareixença es farà el proper 4 de juliol a les 10 hores matí.

 

Mladic explica en privat al jutge els seus problemes de salut

Després d'un recés de 10 minuts per parlar amb la defensa, Mladic s'ha acollit al dret de parlar en privat amb el jutge per comentar-li els seus problemes de salut.

Ratko Mladic ha sortit de l'hospital de la presó de la Haia per presentar-se per primer cop al judici. El seu advocat assegura que té un estat de salut delicat, ja que durant anys no ha rebut el tractament mèdic que necessitava, i que per això pensa demanar als jutges que li permetin passar una revisió més profunda. Abans de ser extradit per les autoritats sèrbies, els forenses van indicar que, tot i que la seva salut era delicada, podia asseure's davant del tribunal.

Mladic, per tant, haurà de seguir el camí que ja han recorregut altres inculpats al Tribunal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia, com Radovan Karadzic, que va començar el seu procés judicial fa dos anys.

 

Veure vídeo: El nen que es va convertir en la icona de la barbàrie de Srebrenica, avui