Srebrenica, la vergonya d'Europa

Ratko Mladic arriba a la Haia per ser jutjat per crims contra la humanitat

Data: 
1 Jun 2011

L'exgeneral Ratko Mladic, el criminal de guerra més buscat dels últims temps, ben aviat s'asseurà al banc dels acusats del Tribunal Penal Internacional per a l'antiga Iugoslàvia. Mladic ha arribat al penal de Scheveningen després de ser extradit per la justícia sèrbia. Ho ha fet en un helicòpter de la policia nacional holandesa que l'ha traslladat a la Haia des de Rotterdam, on havia arribat en un avió provinent de Belgrad.

 

En arribar a la presó, Mladic, de 68 anys, ha estat internat en una cel·la del centre de detenció de les Nacions Unides a Scheveningen, on li han llegit els drets i on l'equip mèdic del tribunal li ha fet una revisió. El TPI té com a norma no facilitar informació sobre on se situen els seus detinguts, per això, es desconeix la cel·la que ocupa Mladic.

L'exgeneral només podrà tornar a jugar a escacs amb l'antic líder polític serbobosnià Radovan Karadzic si coincideixen al mateix pis de la presó, ja que la penitenciaria, que acull 36 acusats del TPI, permet el contacte entre els presoners de la mateixa planta però no amb els d'altres nivells de l'edifici. Tampoc no se sap si la cel·la en què va morir d'un atac cardíac l'expresident iugoslau Slobodan Milosevic, abans que acabés el seu judici, està ocupada.

S'espera que la primera compareixença de Mladic davant els jutges es produeixi en el termini màxim d'una setmana, en una vista en què l'acusat es podrà declarar culpable o innocent dels càrrecs de què se l'acusa. Si es declara culpable, només s'organitzarà una audiència per determinar-ne la condemna, mentre que una declaració d'innocència implica l'inici dels preparatius del judici, que en aquest cas podria unir-se al de Karadzic per la similitud entre les acusacions dels dos inculpats.

Considerat el "carnisser de Srebrenica", Mladic, que ha rebutjat qualsevol responsabilitat en aquella massacre, està acusat de genocidi per la matança d'uns 8.000 musulmans el 1995 i també se l'acusa, entre altres coses, de crims de lesa humanitat i de guerra presumptament ocorreguts durant el setge de Sarajevo, que es va acabar amb 10.000 vides durant la guerra bosniana (1992-1995).

La fiscalia, dirigida pel magistrat belga Serge Brammerz, ha modificat l'acusació contra Mladic, disgregant en dos el càrrec de genocidi per especificar el lloc i el moment de la presumpta comissió del crim. A més, s'ha eliminat el càrrec de complicitat amb el genocidi i s'han comprimit els 15 càrrecs de l'acusació anterior a només onze, amb l'objectiu que les imputacions quedin més condensades i precises. Els càrrecs de lesa humanitat referits al setge de Sarajevo s'han reduït de sis a dos, eliminant les al·legacions de tractament inhumà i actes cruels, segons dades de la fiscalia.

El TPI, creat el 1993 per l'ONU per processar els responsables dels crims comesos durant les guerres de descomposició de l'antiga federació iugoslava, hauria de tancar les portes com a molt tard el 2014. De les 161 persones inculpades, 160 han estat detingudes i 125 casos ja han estat conclosos, segons dades del TPI. A més, 12 inculpats han estat absolts; 64, sentenciats a penes de presó; n'han mort 36, o no han estat jutjats; i 13 casos han estat reenviats a les autoritats locals perquè hi celebressin els judicis. L'últim pròfug buscat pel TPI és ara Goran Hadzic, l'exantic líder dels serbis de Croàcia durant el conflicte del 1991.

 

Vídeo:  Els eslavomusulmans no obliden Srebrenica