Srebrenica, la vergonya d'Europa

Sèrbia entrega Karadzic al Tribunal de la Haia, on serà jutjat per genocidi

Data: 
31 Jul 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

Karadzic ha estat traslladat en helicòpter fins al centre penitenciari holandès de Scheveningen. (Foto: Reuters)

 

 

http://www.3cat24.cat/video/571309/altres/Karadzic-a-la-preso-del-TPI

http://www.3cat24.cat/video/572709/mon/La-pitjor-atrocitat-a-Europa-des-de-la-Segona-Guerra-Mundial

 

El criminal de guerra més buscat d'Europa des de la Segona Guerra Mundial, l'expresident de la República Sèrbia de Bòsnia Radovan Karadzic, ja està empresonat al centre penitenciari del Tribunal Penal Internacional de la Haia, on serà jutjat per genocidi i crims de guerra. Les autoritats sèrbies l'han extradit aquesta matinada. El fiscal del tribunal ha reconegut que el judici serà un procés complex en què hauran de declarar molts testimonis. L'exlíder dels serbobosnians compareixerà demà per primera vegada davant el jutge.

Radovan Karadzic segueix el mateix camí que tots els criminals de guerra de l'antiga Iugoslàvia. El que va ser president dels serbis de Bòsnia ha estat extradit des de Belgrad al Tribunal Penal Internacional de la Haia, a Holanda, sense que se l'hagi pogut veure en cap moment. Karadzic ha ingressat a les vuit del matí a la presó de Scheveningen, als afores de la Haia, deu dies després de la seva sorprenent detenció.

Tot i que el Tribunal Penal per a l'antiga Iugoslàvia no ha volgut donar detalls del trasllat, tot apunta que el líder dels serbis de Bòsnia hi ha arribat en un helicòpter de la policia holandesa provinent de l'aeroport de Rotterdam. Les autoritats penitenciàries l'han fotografiat, li han registrat les empremtes digitals i l'han traslladat a la infermeria per sotmetre'l a una revisió mèdica.

El tribunal ha anunciat que, demà a les quatre de la tarda, Karadzic compareixerà per primera vegada davant el jutge, que li preguntarà si es declara culpable o no culpable de les acusacions de crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi. Karadzic, però, tindrà trenta dies per preparar la seva defensa, que, segons va dir, assumirà ell mateix.

El fiscal en cap del TPI, Serge Brammertz, ha felicitat les autoritats sèrbies per la captura i extradició de Karadzic i ha assegurat que serà un procès judicial complex per la importància dels crims que se li imputen. Brammertz ha dit que encara es necessitaran uns mesos perquè comenci el judici.

El líder serbi està acusat de crims de guerra, crims contra la humanitat i de genocidi contra la població musulmana de Bòsnia i Hercegovina. Se li imputa la mort de fins a 8.000 homes i nens musulmans a la localitat de Srebrenica i de ser el responsable del setge de Sarajevo. Els seus advocats havien intentat, a través d'un recurs, ajornar el trasllat a la Haia, però finalment no han tingut èxit.

 

Manifestació a favor de Karadzic

Hores abans de l'extradició, ultranacionalistes serbis s'han enfrontat amb la policia en una manifestació a Belgrad en contra de la detenció i extradició de Karadzic. El Partit Radical Serbi, clarament enfrontat al govern proeuropeu de Boris Tadic, ha convocat aquesta mobilització, que ha aplegat unes 15.000 persones. A la marxa s'hi han vist fins i tot pancartes que amenaçaven de mort el president Boris Tadic o que demanaven la llibertat per a Karadzic. La policia ha hagut de contenir uns 200 joves que s'hi han enfrontat a cops de pedra.