Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

Monogràfic a Dovella

La part substancial de la present web la podeu trobar impresa a la revista Dovella número 74 (hivern 2001), editada pel Centre d’Estudis del Bages: https://raco.cat/index.php/Dovella/article/view/20528/321520


Amb el títol “Recuperar la memòria històrica”, la revista Dovella dedica tot un monogràfic a l’exposició “Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936)”.

Després d’un editorial titulat “Setanta anys de la proclamació de la República. Una època democràtica que cal conèixer i recordar”, la revista es divideix en 4 apartats:

 

1) INTRODUCCIÓ.- On s’explica bàsicament els objectius i l’estructura de l’exposició.
2) ELS TEXTOS DE L’EXPOSICIÓ.- Recull de la totalitat dels textos que configuraren l’exposició.
3) ELS MATERIALS DE L’EXPOSICIÓ.- On es mostren els documents més valuosos –en bona part inèdits- que va aportar l’exposició i un annex amb la relació detallada de tots i cadascun d’ells.
4) ESCRITS INÈDITS.- On es reprodueixen tres documents inèdits que l’exposició va permetre donar a conèixer al públic en general:

 

- El 6 d’octubre a Manresa, de Francesc Marcet i Artigas.
- França 1939-1942, de Vicenç Prat i Brunet (reproducció d’un capítol del quadern)
- Introducció de K.L.Reich, de Joaquim Amat i Piniella.

 

La presentació del monogràfic de la revista Dovella va tenir lloc el dia 10 de gener del 2002, al saló de plens de l’Ajuntament de Manresa, en un acte en què l’historiador Josep M. Ainaud de Lasarte parlà d’”Els ideals de la Generalitat Republicana”.

La revista es pot adquirir al Centre d’Estudis del Bages (Tel.: 93 873 65 25  A/e: centrestudisbages@gmail.com)