La fossa militar
del cementiri de Manresa

Introducció

El 3 d’abril de 2005, la ciutat de Manresa, en un acte senzill però solemne de reconeixement, va retre un homenatge als 296 soldats morts entre l’abril de 1938 i el gener de 1939 als hospitals de sang de Manresa i que van ser enterrats a la fossa militar del cementiri d’aquesta ciutat. L’acte es va celebrar al mateix cementiri. També s’hi van recordar els altres 109 soldats que igualment van morir als hospitals manresans, però que van ser enterrats en d’altres llocs.

 

L’acte, emotiu i sentit, va comptar amb la presència, entre d’altres autoritats, del president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach; del conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura; del conseller de Comerç, Indústria i Consum, Josep Huguet; i de l’alcalde de Manresa, Jordi Valls. Al mateix temps, va aplegar un nombrós grup de familiars de les víctimes i de manresans que els van voler acompanyar per testimoniar-los així la seva solidaritat i respecte. Moltes d’aquestes famílies han estat 65 anys sense saber on havien anat a parar els seus éssers estimats.

 

L’acte va consistir en la lectura d’uns textos literaris adients per a l’ocasió, els parlaments d’autoritats i familiars, el descobriment d’una placa commemorativa i una ofrena floral en record dels soldats.

 

Podeu accedir a la transcripció dels parlaments i dels poemes que es van llegir durant l'acte, al text de la placa d'homenatge, a la crònica gràfica i al ressò de la notícia en alguns mitjans de comunicació. Va ser un acte de justícia del qual cal deixar constància escrita i gràfica per al futur.