Pere Jorba Vall

Pere Jorba Vall (1896-1964) era el fill gran de Joan Jorba Rius i Rosa Vall Sanllehy. Des de jove va estar destinat a succeir el seu pare en la direcció d’Indústries i Magatzems Jorba SA, malgrat no tenir l’empenta ni la vocació comercial que aquest havia demostrat; ell tenia una gran afició a la fotografia, a la botànica i als llibres, i li agradava visitar masies i monestirs antics.

Pere Jorba era una persona de caràcter tímid, molt religiós, i al qual se li feia difícil prendre decisions empresarials arriscades. Tot i això, sota la seva direcció, Indústries i Magatzems Jorba SA amplià la secció de mobles, els grans magatzems de Manresa van saber adaptar-se a les noves necessitats que imposava el màrqueting comercial i també va aconseguir que continués essent un centre comercial de referència a tota la Catalunya central.

A l’any 1920 es va casar amb Maria Rosario Gomis Abadal (1899-1988), filla de Lluís Gomis Torrens, hisendat i propietari de terrenys rústics i urbans. Amb ella tingué cinc fills: Roser (1921-2010), Elvira (1923, morta als cinc mesos), Rosa Maria (1925-2012), Maria Pilar (1932-1968) i Lluís Gonçaga (1933-2006). Aquest darrer seria qui el succeiria en la direcció de l’empresa i qui es veuria obligat a vendre els Magatzems Jorba a l’empresa Gicos a causa a la compromesa situació econòmica a què havia arribat l’empresa, especialment pel que fa a les fàbriques de la colònia Jorba i Calders.