La fossa militar
del cementiri de Manresa

Familiars de republicans enterrats en una fossa comuna de Manresa els reten un homenatge

Telenotícies (3-4-05)

 

 

 

 

Els republicans morts i enterrats en la fossa comuna han rebut un homenatge dels seus familiars.

 

 

Al cap de 65 anys d'haver mort, 296 soldats republicans enterrats en una fossa comuna al cementiri de Manresa han rebut avui un homenatge. A l'acte hi ha participat el conseller Joan Saura, qui considera necessari reconèixer aquelles persones que van lluitar per la democràcia. Moltes de les famílies d'aquests soldats han ignorat durant molts anys on estaven enterrats i d'altres encara segueixen sense saber-ho. L'acte, emocionant i simbòlic, ha servit per recuperar una petita part de la memòria històrica. 

Uns quants centenars de persones de diferents punts d'Espanya han retut avui homenatge als 296 soldats republicans que van morir en hospitals de Manresa en els últims mesos de la Guerra Civil, i que van ser enterrats en una fossa comuna al cementiri de la ciutat.

La identificació dels morts ha estat un treball de l'historiador local Joaquim Aloy, que va difondre els resultats per internet i va permetre als seus familiars saber el lloc exacte on havien estat enterrats, després de 65 anys sense conèixer notícies sobre el seu parador.

L'acte ha estat presidit pel conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat, Joan Saura, i pel president del Parlament, Ernest Benach, i durant l'homenatge s'han llegit diversos poemes, s'ha descobert una placa commemorativa i s'ha interpretat el "Cant dels ocells".