La fossa militar
del cementiri de Manresa

Homenatge als 296 soldats republicans enterrats a Manresa

“Avui” (4-4-05)

 

Familiars de les víctimes i representants de les institucions catalanes van participar en un acte solemne i emotiu.

 

Anna Costa

MANRESA

 

Manresa va homenatjar ahir els 296 soldats republicans que hi ha enterrats a la fossa militar del cementiri municipal, amb l'assistència de nombrosos familiars i d'autoritats. Organitzat per l'Ajuntament de Manresa, va ser un acte solemne de reconeixement a republicans de diferents indrets de l'Estat, el nom dels quals va fer públics l'any passat l'historiador manresà Joaquim Aloy.

 

La publicació dels noms va permetre a moltes famílies descobrir quin havia estat el destí d'aquests joves que van morir a Manresa entre l'abril del 1938 i el gener del 1939. L'acurat treball de recerca de Joaquim Aloy va ser reconegut en el decurs de l'homenatge. Aloy va qualificar l'acte com un "homenatge a la dignitat i al record de les víctimes que descansen a Manresa", i es va referir a les famílies d'arreu de l'Estat que encara busquen familiars: "Cal que l'Estat i la Generalitat assumeixin aquesta qüestió com a prioritària i que es creï una base de dades amb el cost humà de la guerra, per tal d'ajudar les famílies dels desapareguts i també la nostra pròpia història". Segons Aloy, "és una tasca urgent perquè el temps ens va en contra".

 

També van intervenir familiars de les víctimes. En representació dels familiars de soldats catalans, Palmira Cos va encoratjar a "lluitar per posar la injustícia en evidència, i ara ho estem fent". En nom de les famílies de combatents de fora de Catalunya, Francisco Morales va destacar la lluita dels 296 soldats per "les llibertats i els drets de què avui gaudim".

 

Pel que fa a les autoritats, l'alcalde de Manresa, Jordi Valls, va qualificar l'acte com un "retrobament amb la memòria". El conseller de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va fer públic el compromís del govern d'impulsar una política que permeti recuperar la memòria històrica. Per al president del Parlament, Ernest Benach, "s'ha donat llum a l'oblit; és un acte trist que reconforta".