La fossa militar
del cementiri de Manresa

Manresa rendeix homenatge a 296 soldats republicans

El Periódico (4-4-05)

 

Els militars estan enterrats en una fossa comuna del cementiri

 

JOSEP MARIA SARRI

MANRESA

 

 

 

Acte homenatge als soldats republicans, ahir. Foto: JOSEP GARCÍA

 

 

 

Amb un acte senzill però solemne es va rendir homenatge ahir a Manresa als 296 soldats republicans enterrats a la fossa militar que hi ha al cementiri i que fa un any van ser identificats. Prop de 250 familiars, procedents de tot l'estat, i nombrós públic van assistir a aquest acte que va estar presidit pel president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach i el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura.

 

A la fossa del cementiri hi ha enterrats els cossos de gairebé 300 dels 405 soldats que van morir als hospitals de sang de Manresa durant els últims mesos de la Guerra Civil. La majoria eren soldats republicans i més de la meitat no tenia més de 25 anys. Va ser l'historiador manresà, Joaquim Aloy, qui després d'una laboriosa tasca d'investigació va fer públics els noms de les persones que s'hi troben enterrades. Aloy va definir l'acte d'ahir com "un homenatge a la memòria de moltes persones anònimes i innocents".

 

"NO OBLIDAR"

La publicació d'aquesta llista a internet va permetre que moltes persones esbrinessin finalment on estaven enterrats els seus familiars, alguns procedents de Catalunya, Aragó, Castella, Madrid i Andalusia. Ahir, alguns d'aquests familiars van ser presents en l'acte, com per exemple l'alcalde de Villanueva de la Fuente (Ciudad Real), Francisco Morales, que fa poc menys d'un any va saber on descansaven les restes mortals del seu pare, i que va efectuar una crida per "no oblidar el que va passar". L'acte es va acabar amb el descobriment d'una placa commemorativa, una ofrena floral i la interpretació del Cant dels ocells.