Les últimes detencions
del franquisme a Manresa
(octubre-desembre 1975)

Portada

Com a mínim 25 militants antifranquistes de Manresa i Berga, vinculats a les Plataformes Anticapitalistes, el PSUC i CCOO principalment, van passar per la Caserna de la Guàrdia Civil manresana en una sola setmana –del 9 al 16 d’octubre de 1975- en l’última gran operació repressiva de la dictadura a la Catalunya central, que va acabar amb el desmantellament de bona part del Comitè local del PSUC i amb la caiguda del seu aparell de propaganda com a elements més visibles. Un impacte social que es va veure incrementat amb les múltiples tortures infringides per la Guàrdia Civil i el llarg empresonament de cinc d’aquests detinguts, que van passar prop de dos mesos entre la presó de Manresa i la Model de Barcelona.
 

Fins el moment només es coneixien alguns detalls de l’operació policial, però en aquest web us oferim aspectes fins ara desconeguts. Amb una trentena de personatges entrevistats i més de deu hores de gravacions d’entrevistes a les víctimes, familiars i advocats d’aquestes operacions, el web recrea els esdeveniments d’inici a fi en un relat que es complementa amb la publicació d’una seixantena de documents, 31 dels quals són inèdits. Entre aquestes aportacions destaca, per sobre de tot, un informe de la Guàrdia Civil,  de vuit pàgines que descriu amb tota mena de detalls el desenvolupament de les detencions a Manresa. A més, aquestes novetats es completen amb prop d’una quarantena de retalls de premsa d’època i d’altres reportatges i notícies publicats posteriorment que es van fer ressò dels fets.
 

Una aportació especialment rellevant del web és  l’àudio del míting que el PSUC va celebrar a Manresa el 3 de juliol de 1976, el segon acte d’aquestes característiques que realitzava el partit a Catalunya i que culminava amb la sortida a la llum pública dels seus militants, mesos després d’haver estat represaliats.
 

Tota aquesta documentació inèdita ha permès elaborar  un text interpretatiu i analític dels fets, que amb la contribució de les entrevistes realitzades, ha recreat l’operació policial des de l’inici de les detencions i el seu possible origen fins a la celebració a Manresa del primer míting públic del PSUC després del franquisme.
 

Llastimosament, l’aportació documental més important que us volíem oferir finalment no ha estat possible perquè només hem aconseguit l’autorització de 4 de les 5 persones que van ser detingudes pels fets. Es tracta de tots els papers preparatius del sumari judicial i que hem localitzat a l’Arxiu de Salamanca. Tanmateix, els autors del web no maldarem en esforços, en bé de la informació a l’abast de tothom, per poder-vos oferir aquest sumari el més aviat possible. De la mateixa manera, tampoc ha estat factible la recuperació de les imatges que Televisió Espanyola va emetre en el Telediario de l’època sobre aquestes detencions i el descobriment de l’aparell de propaganda del PSUC per part de la Guàrdia Civil. Segons ens ha informat l’empresa, aquest material no s’ha conservat. Finalment, tampoc ha estat possible entrevistar un policia nacional, que tot i no estar implicat directament en aquestes operacions, va ser un important testimoni del funcionament dels cossos policials durant el final del franquisme i la transició.

 

Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Pere Gasol i Oriol Lujan.