Les últimes detencions
del franquisme a Manresa
(octubre-desembre 1975)

Premsa de l'època

      

12-10-1975: “Tres presuntos miembros de “Plataforma” detenidos en Manresa”. Breu referència apareguda al diari ABC, en l’edició andalusa, que dóna a conèixer la detenció de tres manresans (Maria Teresa Vilajeliu, Maria Carme Cots i Josep Subirana), vinculats al Cercle Obrer Comunista i a la confecció de propaganda subversiva. (Hemeroteca digital del diari ABC).

       

13-10-1975: “Detenidos por propaganda subversiva”. Nota apareguda al diari Manresa que informa de les detencions de manresans associats a la plataforma del Cercle Obrer Comunista i a la confecció de propaganda subversiva (Maria Teresa Vilajeliu, Maria Carme Cots, Josep Subirana i Josep Armengou). (Arxiu Comarcal del Bages).

           

14-10-1975: “Se ha descubierto un depósito de propaganda subversiva”. Nota difosa pel diari Manresa que notifica la localització del pis que membres del PSUC i CCOO de Manresa utilitzaven per a confeccionar propaganda clandestina. La informació també dóna a conèixer la detenció de més militants antifranquistes manresans relacionats amb aquest partit i sindicat (Josep Fuentes, Josep Cònsola, Josep Ramon Mora i Joan Sala). Per altra banda, comunica l’alliberament dels detinguts, vinculats al Cercle Obrer Comunista. (Arxiu Comarcal del Bages).

      

14-10-1975: “Siete detenidos en Manresa”. Breu publicat al diari Correo Catalán que recull les detencions de set treballadors manresans (Josep Ramon Mora, Josep Fuentes, Joan Sala, Lluïsa Batlle, Josep Baró, Marcel·lí Iglesias, Miguel Pardillo i Josep Cònsola), però no els relaciona amb cap tipus d’organització política ni dóna explicacions sobre els motius que els han portat a ser detinguts. (Col·lecció Lluïsa Batlle).

      

14-10-1975: “Siete trabajadores detenidos en Manresa”. Breu aparegut al diari ABC, en l’edició andalusa, que informa sobre la detenció de set treballadors a Manresa (Josep Ramon Mora, Josep Fuentes, Joan Sala, Maria Lluïsa Batlle, Josep Baró, Miguel Pardillo i Josep Cònsola), però no els vincula a l’operació policial de detencions del PSUC local. (Hemeroteca digital del diari ABC).

      

14-10-1975: “Trece personas detenidas en Manresa”. Notícia de la publicació Tele/exprés que dóna informació sobre el procés de detenció de diversos militants antifranquistes, alguns sindicalistes, a Manresa. L’article recull la situació policial i detalls de cadascun dels arrestats i està firmat per Pere Planes, pseudònim que utilitzava el manresà Joan Badia. (Col·lecció Lluïsa Batlle).

      

15-10-1975: “Dos detenidos en Manresa”. Breu divulgat pel diari ABC, en l’edició andalusa, que informa de la detenció de dues persones més (Rufí Cerdán i Marcel·lí Iglesias) relacionades amb el descobriment d’un centre de propaganda subversiva a Manresa. (Hemeroteca digital del diari ABC).

      

15-10-1975: “Manresa: más detenciones por supuesta difusión de propaganda subversiva”. Nota del diari La Vanguardia Española que informa de la detenció de dues persones més (Rufí Cerdán i Marcel·lí Iglesias) vinculades al descobriment d’un aparell de propaganda subversiva a Manresa. (Hemeroteca digital del diari La Vanguardia).

           
     

16-10-1975: “El descubrimiento de un centro distribuidor de propaganda subversiva”. Notícia apareguda al diari Manresa que detalla l’àmplia operació que la Guàrdia Civil va dur a terme a Manresa per a detenir tretze militants antifranquistes i localitzar el seu aparell de propaganda. En la informació apareix la llista de detinguts fins el moment i una breu descripció del local de propaganda i del material trobat. (Arxiu Comarcal del Bages).

      

16-10-1975: “Nuevos detenidos en Manresa por propaganda ilegal”. Breu difós pel diari ABC, en l’edició andalusa, que informa sobre noves detencions de persones vinculades al PSUC i CCOO de Manresa. També es descriu el descobriment del seu aparell de propaganda i la situació policial d’altres detinguts, relacionats amb la mateixa investigació policial. (Hemeroteca digital del diari ABC).

      

16-10-1975: “Desarticulación de un grupo perteneciente al Partido Socialista Unificado de Cataluña”. Nota publicada al diari La Vanguardia Española que dóna a conèixer la detenció de diverses persones vinculades al PSUC i CCOO de Manresa, així com el descobriment del seu aparell de propaganda, amb més d’un centenar de quilos interceptats. La nota forma part d’una informació més àmplia, relacionada amb les gestions per a designar un nou alcalde per a la ciutat de Manresa. (Hemeroteca digital del diari La Vanguardia).

      

16-10-1975: “Trece detenciones en seis días”. Notícia de Mundo Diario que difon la localització del pis on s’amagava l’aparell de propaganda del PSUC de Manresa i el nom dels diversos detinguts fins el moment, així com la seva situació policial. (Col·lecció Lluïsa Batlle).

      

17-10-1975: “Detención de supuestos miembros del Partido Socialista Unificado y de Comissiones Obreras”. Notícia publicada al diari ABC que avisa de la detenció de dotze persones vinculades a l’aparell de propaganda del PSUC i a CCOO de Manresa, així com de la incautació d’un centenar de quilos de propaganda, trobats en un local insonoritzat. La informació es complementa amb el llistat dels detinguts fins el moment i el seu estat policial. (Hemeroteca digital del diari ABC).

       

25-10-1975: “La Guardia Civil busca a 4 implicados. En el aparato de propaganda descubierto en Manresa”. Notícia apareguda al diari Manresa que comunica l’estat de recerca i captura per a Francesc Padullés, Lluís Maruny, Sebastià Vives i Joaquín Vizcaíno, al mateix temps que notifica l’ingrés a presó d’altres membres del PSUC i CCOO de Manresa (Josep Fuentes, Joan Sala i Josep Cònsola). (Arxiu Comarcal del Bages).

      

25-10-1975: “Manresa: libertad provisional para varias personas acusadas de propaganda clandestina”. Nota publicada al diari La Vanguardia Española que informa de la situació policial en la qual es troben els detinguts de Manresa vinculats a un aparell de propaganda clandestí, a més de mencionar l’ordre de recerca i captura per a quatre persones més: Lluís Maruny, Sebastià Vives, Francesc Padullés i Joaquín Vizcaíno. (Hemeroteca digital del diari La Vanguardia).

      

28-10-1975: “Otros dos detenidos ingresan en prisión”. Notícia apareguda al diari Manresa que notifica l’ingrés a presó, després de passar a disposició judicial, de dos militants antifranquistes més: Jaume Sala i Manuel Ramos. (Arxiu Comarcal del Bages).

      

7-11-1975: “Detenciones en Manresa”. Notícia de publicació no identificada que resumeix les detencions patides per membres de la militància antifranquista manresana, vinculats sobretot al PSUC i CCOO, l’octubre de 1975, i les múltiples tortures a les quals van ser sotmesos. També inclou la reproducció de la carta escrita pels cinc reclusos, que encara llavors es trobaven empresonats.

      

Novembre de 1975: “Gestiones de los familiares de los detenidos de Manresa”. Notícia de la publicació Tele/exprés que informa de les gestions realitzades pels familiars dels detinguts per buscar algun tipus de recolzament econòmic davant l’absència del seu sou, així com per aconseguir algun tipus de suport de representants sindicals, treballadors i persones de rellevància social que defensin el seu bon comportament. Al mateix temps, l’article recull el rebuig del representant sindical oficial a donar-los algun tipus de suport. L’article el firma Pere Planes, pseudònim que utilitzava el manresà Joan Badia. (Col·lecció Lluïsa Batlle).

       

6-12-1975: “Interés por el alcance del indulto”. Notícia difosa pel diari Manresa que certifica l’indult del rei Joan Carles a prop de 4.000 presos, la majoria comuns. Manresa intenta que aquest indult també arribi als cinc detinguts acusats de formar part del PSUC, que encara es troben a la presó (Josep Fuentes, Josep Cònsola, Manuel Ramos, Joan Sala i Jaume Sala). (Arxiu Comarcal del Bages).

      

9-12-1975: “Ayer llegaron los cinco detenidos. Habían sido puestos en libertad el sábado”. Notícia del diari Manresa que dóna a conèixer la rebuda, per unes 300 persones, que van tenir els cinc empresonats acusats de formar part del PSUC, en arribar a Manresa després de ser alliberats. (Arxiu Comarcal del Bages).

       

11-12-1975: “Cuatro detenciones y puesta en libertad”. Notícia apareguda al diari Manresa que comunica la detenció, interrogatori i alliberament immediat dels quatre membres del PSUC de Manresa que es trobaven, fins llavors, en ordre de recerca i captura. (Arxiu Comarcal del Bages).

      

11-12-1975: “Manresa: libertad provisional para cuatro detenidos”. Nota publicada al diari La Vanguardia Española que informa de la detenció dels quatre membres del PSUC manresà buscats i la seva posterior llibertat, decretada pel jutge. (Hemeroteca digital del diari La Vanguardia).

       

13-12-1975: “Dos detenciones”. Notícia del diari Manresa que informa de la detenció, per enganxar propaganda subversiva per les parets dels carrers de Manresa, de Maties Sala i Joan Sala, que havia estat alliberat feia pocs dies. (Arxiu Comarcal del Bages).

      

31-12-1976: “Una empresa de Manresa no readmite un trabajador que había huido de la ciudad”. Notícia del diari La Vanguardia Española que difon el rebuig de l’empresa manresana Tèxtils Bertrand i Serra a readmetre a Sebastià Vives, en deixar la feina per haver de fugir davant l’ordre de recerca i captura de la Guàrdia Civil. (Hemeroteca digital del diari La Vanguardia).