Les últimes detencions
del franquisme a Manresa
(octubre-desembre 1975)

Els informes de la Guàrdia Civil

       
       

20-10-1975: Informe de la Guàrdia Civil de Manresa adreçat al Govern Civil de Barcelona per a informar-lo del procés de detenció, escorcolls de domicilis i interrogació de diversos militants del PSUC i CCOO de Manresa, així com del descobriment de l’aparell de propaganda del PSUC i de tot el material trobat en el pis que l’acollia. L’informe inclou nombrosos detalls dels detinguts, de les seves declaracions i del material subversiu que posseïen; a més d’una descripció de l’organització i funcionament intern del partit local. Document inèdit. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

     

21-10-1975: Nota informativa de la Guàrdia Civil de Manresa adreçada al Govern Civil de Barcelona per fer-li saber la troballa de diversos exemplars de publicacions clandestines a Manresa, així com octavetes de CCOO de protesta per les cinc execucions de finals de setembre i fulls de denúncia, firmats pel PSUC local, de les tortures patides pels manresans detinguts. La nota s’acompanya d’un exemplar de les octavetes de CCOO. Document inèdit. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

     

10-12-1975: Nota informativa de la Guàrdia Civil de Manresa adreçada al Govern Civil de Barcelona per especificar-li els detalls de la rebuda a l’estació de la Renfe de Manresa dels cinc manresans empresonats. Els esperaren unes 200 persones, entre les quals destacava la presència de familiars i altres persones prèviament detingudes. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

     

12-12-1975: Nota informativa de la Guàrdia Civil de Manresa adreçada al Govern Civil de Barcelona arran de la detenció dels quatre manresans fugats per no ser detinguts (Lluís Maruny, Joaquín Vizcaíno, Francesc Padullés i Sebastià Vives) i del seu alliberament per part del jutge, amb l’obligació de presentar-se davant seu cada quinze dies. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

     

7-1-1976: Nota informativa de la Guàrdia Civil de Manresa dirigida al Govern Civil de Barcelona que informa de la presència de diverses pancartes reivindicatives de llibertats i amnistia entre els assistents a la Cavalcada de reis, i s’identifiquen com a promotors d’aquestes pancartes a diversos membres del PSUC manresà, alguns dels quals havien estat detinguts fins feia poques setmanes. Document inèdit. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).