El salvament de la Seu
de Manresa, l'any 1936

Presentació

La basílica de la Seu de Manresa, una joia arquitectònica dels segles XIV i XV, va estar a punt de ser enderrocada l'any 1936. Finalment, després de múltiples gestions, només es van enrunar la torre piramidal que cobria el campanar i unes parts accessòries del temple.

 

Amb aquest web m'agradaria retre un modest homenatge a totes les persones i col·lectius que, en unes circumstàncies molt difícils, es van mobilitzar per evitar que la Seu desaparegués. També pretenc aportar informació sobre un tema molt complex, confús i força desconegut com és el de les circumstàncies del salvament de la basílica i de la demolició d'un total de 7 esglésies importants de la ciutat, que no van tenir la mateixa sort que la Seu. Un tema, d'altra banda, que desperta un gran interès.

 

El web mostra diverses imatges de les esglésies desaparegudes durant la Guerra Civil i recupera una part de la memòria visual del paisatge urbà anterior a la destrucció. També mostra la valuosíssima ceràmica manresana del segle XIV, descoberta durant l'enderroc de l'església del Carme.

 

Finalment, el web recorda la visita que el genial arquitecte Antoni Gaudí va fer a la Seu de Manresa, a instàncies del bisbe de Vic Torras i Bages. Els suggeriments de Gaudí van fer que es canviessin els plànols inicials de la façana principal de la basílica.

 

La basílica de la Seu de Manresa és un monument de primer ordre. La seva visita és altament recomanable.

 

                                                                                               Joaquim Aloy