Festes de Nadal i Reis

Un cop el Cercle Tradicionalista va acordar deixar de fer la cavalcada de Reis de Manresa, Joan Jorba Rius i el seu pare van decidir prendre’n el relleu i organitzar-la ells com a mitjà de promoció comercial. El 30 de desembre de 1899 l’empresa “P. Jorba i Fills” va publicar, al diari El Noticiero Manresano, un missatge que anunciava la sortida dels Reis cap a Manresa; el 5 de gener de 1900 van arribar els Reis a l’estació de Manresa Alta, on els va anar a rebre l’orquestra “La Ampurdanesa”, i tot el seguici van desfilar fins a la botiga del carrer del Born 23. La de 1900 fou, per tant, la primera cavalcada de Reis organitzada per l’empresa Jorba.

Fins a l’any 1931, la cavalcada dels Reis, acompanyada per un seguici fastuós, va recórrer els carrers i les places de Manresa, amb Joan Jorba al davant molt sovint. Habitualment, entraven a Manresa per la Carretera de Vic, s’aturaven als Infants Orfes a fer l’adoració del Nen Jesús, i continuaven desfilant per diversos carrers fins a Can Jorba. Allà deixaven tres alts dignataris reials que donaven els paquets de joguines que ja estaven preparats, mentre que la cavalcada de Reis transitava pels carrers principals de Manresa amb llargues escales per les quals s’enfilaven un àngel i un patge que pujaven les joguines als balcons dels nens els pares dels quals havien comprat les joguines a Can Jorba.

Amb la República, a l’any 1932, es va deixar de fer la cavalcada; els regals els repartien els tres Reis d’Orient, de 3 a 9 del vespre, en un “Palau dels Reis” que s’instal·lava a la planta baixa dels Magatzems Jorba. Dies abans de la festa de Reis, sortien a la premsa missatges del secretari reial Abel d’Aarán i del lloctinent Komphreu Kinkalla animant els pares a comprar joguines a Can Jorba; també hi havia el patge Negrito que duia el carbó als nens que s’havien portat malament.

A partir de 1940, la cavalcada va passar a ser organitzada per la “Falange Española Tradicionalista y de las JONS” i tenia un caràcter benèfic. Pel que fa als Magatzems Jorba, a mitjan desembre obrien una exposició de joguines a la tercera planta del nou edifici i, el primer dia de l’any, sortia un pregoner, acompanyat de diversos homes disfressats de soldats romans i uns trompeters que feien un cercavila pels carrers del centre de la ciutat anunciant la propera arribada dels Reis a Can Jorba.

Magatzems Jorba van continuar instal·lant el seu “Palau dels Reis” a la planta baixa de l’antic edifici de la Pl. De Sant Domènec, on els Reis entregaven els paquets de joguines de 3 a 9 del vespre. A l’any 1946 els trons reials es van instal·lar per primera vegada al primer pis dels nous magatzems que s’estaven acabant de construir, lloc on es mantindrien ja fins al 1970. A partir de 1960 es va crear el personatge del príncep Assuhan, que arribava una mica abans de Nadal amb el seu seguici i que rebia les cartes als Reis dels nens a Can Jorba amb la intenció d’anticipar les vendes de joguines i aprofitar millor la campanya de Nadal.