Edificis de les empreses Jorba

Els dos grans edificis comercials aixecats per la família Jorba van ser els Magatzems Jorba de Barcelona, al Portal de l’Àngel, que iniciaren la seva activitat a l’any 1926, i el gran edifici dels Magatzems Jorba de Manresa, a l’encreuament entre la Muralla del Carme i el carrer Nou, el qual va ser inaugurat, en una primera fase, a finals de 1936. Tots dos edificis van ser projectats per l’arquitecte barceloní Arnau Calvet Peyronill i són dues grans obres representatives dels edificis comercials de la seva època.

Abans, la família Jorba havia ocupat altres locals amb la seva activitat comercial. A Manresa començaren modestament en un petit local al carrer de Na Bastardes, després llogaren un pis a la Plaça Major i, el 1886, instal·laren una  botiga al carrer d’Urgell, per anar, l’any 1893, al carrer del Born. L’any 1904, llogaren un gran edifici modernista construït per la família Devant a la plaça de Sant Domènec.

A Barcelona, el 1911, inauguraren els coneguts magatzems Jorba del carrer del Call, i a Brussel·les va funcionar la “Maison Jorba” entre 1919 i 1923. La diversificació empresarial de Joan Jorba Rius va fer que, a més, hi hagués altres edificis o locals que a Manresa ocuparen empreses seves: al carrer Nou, al carrer del Born, a la Muralla del Carme, a la Muralla de Sant Domènec, a La Plana de l’Om, al carrer de Sant Miquel i al carrer de Sant Tomàs.