Edifici de la plaça de Sant Domènec

Any 1917. A l’any 1904 la família Jorba va llogar aquest edifici modernista, projectat per Ignasi Oms i Ponsa, als seus propietaris, la família Devant, per convertir-lo en uns grans magatzems. La planta baixa, l’entresòl i el primer pis es dedicaven a botiga, al segon pis hi vivien les famílies de Pere Jorba Gassó i Joan Jorba Rius i al tercer pis hi havia una part dedicada a taller de modisteria i una altra part on vivia la família de Josep Jorba Rius. Com a gran novetat, aquests magatzems tenien un ascensor. La nova botiga es va inaugurar el 9 d’abril de 1904. La direcció la portaren els germans Joan, Pere i Josep Jorba Rius juntament amb Pau Calsina, marit de Rosa Jorba Rius.

Anys 1920. Edifici de la Plaça de Sant Domènec els anys 20 del segle passat.

2/5/1915. Dependents dels Magatzems Jorba i part del personal dels tallers retratats al terrat de l’edifici. Al fons es veuen la teulada i els contraforts de l’església gòtica de Sant Pere Màrtir. A la foto hi ha Pere Jorba Gassó, amb la seva característica barba blanca i, a la seva dreta l’hereu, Joan Jorba Rius; davant seu, el seu nét Pere Jorba Vall. Al costat esquerre del pare, Josep Jorba Rius.

Anys 1910 o 1911. Secció d’administració. Joan Jorba Rius (d'esquena) treballant al despatx amb la seva filla Neus Jorba Vives i el qui seria gendre seu, Domènec Ribas Prat.

Any 1917. Planta baixa, seccions de llenceria, camiseria, gèneres de punt i teixits de cotó.

Any 1917. Secció de barrets, fantasies i flors artificials.

Any 1933. Edifici dels Magatzems Jorba. S’hi anuncia el preu fix per als articles, una innovació introduïda al 1904, a Manresa, pels Magatzems Gras i que els Magatzems Jorba adoptaren un any després, en traslladar el centre de l’empresa a aquest edifici. Així s’eliminava el sistema tradicional del regateig o dels preus fets com un capmàs. Joan Jorba Rius també va introduir el sistema mètric decimal per mesurar les teles, abandonant les mesures tradicionals en canes.