Joan Jorba Rius

Joan Jorba Rius (1869-1938) va ser el gran impulsor de l’empresa “P. Jorba i Fills, SA” i posteriorment d’”Indústries i Magatzems Jorba, SA”. Primer fill de Pere Jorba Gassó i Teresa Rius Vilaseca, dins la familia se l’anomenava “l’Hereu” o el “Noi gran”. Des de ben jovenet estigué vinculat a l’empresa familiar i gràcies a la seva visió comercial, els negocis de la família Jorba es van diversificar enormement. Joan Jorba Rius amplià el negoci familiar, primer juntament amb el seu pare, i després associant-se amb altres empresaris. A la seva iniciativa es deu la creació de dos dels grans magatzems més importants de Catalunya: els Magatzems Jorba de Barcelona, al Portal de l’Àngel, i els Magatzems Jorba de Manresa.

A l’octubre de 1936 Indústries i Magatzems Jorba, SA, van ser col·lectivitzats i Joan Jorba va ser reclòs a casa seva, vigilat per dos milicians. Emmalaltí de la pròstata i, a petició seva, fou operat d’obstrucció prostàtica al menjador de casa seva en un quiròfan improvisat per intentar salvar-li la vida, cosa que no s’aconseguí. Joan Jorba va morir el 21 de març de 1938, a punt de complir 69 anys.

Joan Jorba es va casar dues vegades. Primer amb Antònia Vives, que morí poc després de néixer la seva primera filla, Neus Jorba i Vives (1890-1956); i després amb Rosa Vall Sanllehy (1865-1957), amb qui va tenir dos fills: Pere (1896-1964) i Josefina (1900-1938).