Edificis de Manresa

Botiga del carrer d’Urgell

Any 1933. A la planta baixa d’aquesta casa del carrer d’Urgell va ser on l’any 1886 Pere Jorba Gassó i Teresa Rius Vilaseca van obrir una nova botiga a Manresa. La fotografia està feta des del carrer d’en Cirera. En aquesta botiga Teresa Rius venia roba que fabricava Pere Jorba i cosia camises de retort, pisana i bates, mentre que el fill gran, en Joan Jorba Rius, seguia fires i mercats dedicant-se a la venda ambulant. La família Jorba vivia en el pis de damunt la botiga.

Edifici del carrer del Born 23

Any 1933. Edifici del carrer del Born, número 23, on el 1893 es va establir la firma “P. Jorba e Hijos”. L’edifici estava adossat a l’església de Sant Pere Màrtir, al costat de la capella del Roser. Tenia soterrani, planta baixa i dos pisos, un dels quals estava ocupat per la família Jorba.

Anys 1900 a 1903. Diverses fotos de principis de segle XX on es veu la botiga Jorba engalanada per a les enramades. En la tercera fotografia, feta a l’any 1902, a l’entrada, hi apareix Teresa Rius Vilaseca, mare de Joan Jorba Rius, i en la quarta, veiem a l’entrada de la botiga, Teresa Rius, Joan Jorba Rius i Pere Jorba Gassó. Aquestes decoracions i altres iniciatives empresarials havien fet conèixer la botiga Jorba per tota la comarca, la qual va començar a fer la competència als Magatzems Gras de la Plaça Major, els més importants de Manresa aleshores.

Juny 1933. Interior del departament de trossos i saldos.

Edifici de la plaça de Sant Domènec

Any 1917. A l’any 1904 la família Jorba va llogar aquest edifici modernista, projectat per Ignasi Oms i Ponsa, als seus propietaris, la família Devant, per convertir-lo en uns grans magatzems. La planta baixa, l’entresòl i el primer pis es dedicaven a botiga, al segon pis hi vivien les famílies de Pere Jorba Gassó i Joan Jorba Rius i al tercer pis hi havia una part dedicada a taller de modisteria i una altra part on vivia la família de Josep Jorba Rius. Com a gran novetat, aquests magatzems tenien un ascensor. La nova botiga es va inaugurar el 9 d’abril de 1904. La direcció la portaren els germans Joan, Pere i Josep Jorba Rius juntament amb Pau Calsina, marit de Rosa Jorba Rius.

Anys 1920. Edifici de la Plaça de Sant Domènec els anys 20 del segle passat.

2/5/1915. Dependents dels Magatzems Jorba i part del personal dels tallers retratats al terrat de l’edifici. Al fons es veuen la teulada i els contraforts de l’església gòtica de Sant Pere Màrtir. A la foto hi ha Pere Jorba Gassó, amb la seva característica barba blanca i, a la seva dreta l’hereu, Joan Jorba Rius; davant seu, el seu nét Pere Jorba Vall. Al costat esquerre del pare, Josep Jorba Rius.

Anys 1910 o 1911. Secció d’administració. Joan Jorba Rius (d'esquena) treballant al despatx amb la seva filla Neus Jorba Vives i el qui seria gendre seu, Domènec Ribas Prat.

Any 1917. Planta baixa, seccions de llenceria, camiseria, gèneres de punt i teixits de cotó.

Any 1917. Secció de barrets, fantasies i flors artificials.

Any 1933. Edifici dels Magatzems Jorba. S’hi anuncia el preu fix per als articles, una innovació introduïda al 1904, a Manresa, pels Magatzems Gras i que els Magatzems Jorba adoptaren un any després, en traslladar el centre de l’empresa a aquest edifici. Així s’eliminava el sistema tradicional del regateig o dels preus fets com un capmàs. Joan Jorba Rius també va introduir el sistema mètric decimal per mesurar les teles, abandonant les mesures tradicionals en canes.

Estudi fotogràfic del carrer del Born 17

Al carrer del Born número 17, als baixos de Ca la Buresa, els Magatzems Jorba hi tenien un estudi fotogràfic des de la segona dècada del segle passat. El nom de l’establiment era Foto-Studio Jorba i el dirigia el fotògraf M. Villaplana.

Botiga de La Plana de l’Om

Any 1917. Als baixos de la casa on vivia Leonci Soler i March, al número 3 de La Plana de l’Om i en ple centre comercial de Manresa, Joan Jorba Rius va instal·lar una botiga de modes, roba interior, gèneres de punt i perfumeria; també feia de tintoreria i hi tenyien vestits per al dol. La botiga la portava la seva filla Pepita Jorba Vall (1900-1938) amb tan sols 17 anys.

Edifici del carrer de Sant Tomàs

Any 1933. En aquest edifici, actualment desaparegut, del carrer de Sant Tomàs número 30, Magatzems Jorba tenia els tallers de confecció de roba de senyora i de nena. Entre els anys 1946 i 1948 hi va haver, provisionalment, el taller de mobles Jorba al primer pis a causa de l’incendi que s’havia produït al taller de la Muralla de Sant Francesc.

Botiga de mobles de la Muralla del Carme cantonada carrer Nou

Juny 1933. Edifici on, els anys vint del segle passat, Joan Jorba Rius va instal·lar el seu negoci de venda de mobles després de desfer, a l’any 1921, l’associació que havia iniciat, a l’any 1913, amb Josep Pich. També hi havia la secció de venda de teixits a l’engròs. Aquest edifici va desaparèixer quan, al seu lloc, es van construir els nous magatzems Jorba. Als baixos d’aquest edifici hi havia el popular establiment de La Cerveseria.

Any 1933. Exposició d’armaris i cadires a la planta baixa.

Botiga de la Muralla del Carme

Anys 1931 i 1933. Edifici de la Muralla del Carme, números 16-18. Al número 16 hi havia la venda de joguines i al número 18 la de queviures. Aquest edifici estava situat davant mateix de la parada dels cotxes de línia que unien Manresa amb les diferents poblacions de la comarca. A la fotografia de 1931 hi ha la retolació en castellà i a la 1933 ja s’havia canviat al català.

 

Any 1961. Secció de queviures i lliurament d’un premi d’una nevera a la senyora Maria Zamora en aquesta secció.

Edifici del carrer Nou

Any 1933. Edifici del carrer Nou –que ara no existeix perquè va ser enderrocat en construir els nous Magatzems Jorba- on hi havia la secció de gèneres de punt, cotons i facturació, a la planta baixa, i el taller de joieria a la planta superior.

Edifici del carrer Nou, cantonada carrer de Sant Miquel

Taller de Mobles de la Muralla de Sant Domènec

Any 1933. Edifici del taller de Mobles Jorba, a la Muralla de Sant Domènec. A l'any 1933 Joan Jorba i Josep Pich ja havien desfet la societat que havien format i l'empresa pertanyia totalment a Joan Jorba Rius. Taller de mobles i garatge situat a la part del darrere de l'edifici, amb sortida al Torrent de Predicadors.

21/8/1948. Després de la destrucció del taller de mobles a la Muralla de Sant Domènec per un incendi el 23 de setembre de 1946, l’empresa Indústries i Magatzems Jorba el va reconstruir i va obrir al seu lloc una nova botiga de mobles, amb un taller a la part del darrere. L'edifici tenia planta baixa, entresòl, i dues plantes. El 1970 va ser comprat pels Teixits Sant Domingo i, posteriorment, va ser convertit en la seu del Consell Comarcal del Bages. A les imatges, vistes interiors dels nous magatzems el dia de la inauguració. 

 

21/8/1948. Recepció amb motiu de la inauguració del nou magatzem de venda de mobles. Presideix l’acte Pere Jorba Vall; a la seva dreta, amb americana blanca, l’alcalde de Manresa, Joan Prat Pons (1893-1973). L’encarregat de la secció de mobles, en Manuel Seoane Gestal (1897-1978), amb vestit fosc i ulleres, fa el discurs de benvinguda. Darrere la taula presidencial, distingim l’emblema de la casa Jorba entre els retrats de Francisco Franco i de Joan Jorba Rius.

Nou edifici de la Muralla del Carme, cantonada carrer Nou

Gener de 1937. Projecte del nou edifici de Magatzems Jorba realitzat per l’arquitecte barceloní Arnau Calvet Peyronill (1874-1956), en estil art-decó. Les grans escultures del xamfrà representant les al·legories del treball i de la indústria, sota el lema “Labor omnia vincit”, no es van arribar a fer mai i van ser substituïdes per grans finestrals. Així mateix, es va posar un rellotge, que no estava previst en el primer projecte, a la part superior del xamfrà.

Any 1937. Maqueta del nou edifici de Magatzems Jorba a la cantonada de la Muralla del Carme i el carrer Nou. L’edifici es va construir en tres fases: la primera de 1935 a 1937; la segona de 1939 a 1943 i la tercera de 1945 a 1952.

Gener de 1937. El 1935 començaren les obres del nou edifici i en el període de la guerra civil (1936-1939) es va construir el cos central i el sector del carrer Nou. Els nous magatzems es van obrir al públic el 21 de desembre de 1936, en plena guerra civil i com a empresa col·lectivitzada.

Gener de 1937. Planta baixa; seccions de tapisseria i teixits. La retolació en català dels nous magatzems va haver de ser eliminada a l’any 1939, en començar la dictadura franquista.

Gener 1937. Segon pis, amb tot de productes emmagatzemats.

Gener 1937. Terrassa i vista parcial de Manresa des de l’edifici de Cal Jorba. Observem les obres de construcció de la part dels magatzems que donaven a la Muralla del Carme. També podem veure que l’església de Sant Pere Màrtir ja estava pràcticament enderrocada.

 

Anys 1943 i 1950: Dues fotografies on es veu l’antic edifici modernista de la Plaça de Sant Domènec i el nou edifici de Magatzems Jorba inaugurat el 1936. A l’any 1943, a l’antic edifici, encara s’hi instal·laven els trons dels Reis Mags; a l’any 1950 ja no s’hi feia cap activitat. En les dues fotos es pot apreciar que l'ala de l'edifici que dóna a la Muralla del Carme encara no estava acabada de construir.

 

 

 

Any 1957. Planta baixa. En aquesta data hi havia, en aquesta planta, la perfumeria, la joieria i les bosses de mà.

Anys 60 del segle XX. Imatge interior dels Magatzems Jorba. Observem a la caixa un bust de Joan Jorba Rius.

Fàbrica d’Els Dolors

Any 1917. Fàbrica de teixits d’“Els Dolors”. Aquesta fàbrica, actualment mig enderrocada, està situada a l’inici de la Pujada Roja, immediatament després del Pont de Ferro, al costat de l’estació transformadora elèctrica. Havia estat arrendada per "P. Jorba i Fills" l'any 1909 i la dirigia Sebastià Jorba Rius (1878-1953).

 

Any 1933. Quadra de telers per a la fabricació de vichys (tela de cotó a quadres per fer estovalles, tovallons, etc), cutis (tela de color), camusses i altres articles de color.