El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

L'entrada de les tropes franquistes

Text introductori

El 24 de gener de 1939 l'exèrcit franquista ocupà Manresa. Durant les hores anteriors s'havia produït la desbandada de les forces republicanes, les quals, en un inútil intent d'endarrerir l'avenç enemic, van volar la major part dels ponts de la ciutat.

Després d'uns primers moments d'incertesa, una gran gernació saludà l'entrada de les tropes franquistes. Se celebrava, amb alleujament i per damunt de tot, el final de la guerra. I és que el desig de pau i de tornada a l'enyorada normalitat era el sentiment predominant entre la població manresana.

Pocs s'imaginaven que, en realitat, començava una època de penoses privacions i una llarga dictadura que no tenia cap interès a cercar una autèntica reconciliació després del desastre humanitari de més de trenta mesos de guerra civil.

L'arribada de l'exèrcit vencedor produí estampes ben variades: des de les escenes de regateig i compra de productes que mancaven a la població civil -com ara xocolata o llaunes de sardines- protagonitzades sobretot per soldats magribins, fins a la tragèdia d'alguns casos de violacions i assassinats, que tingueren com a víctimes persones indefenses.

 

Podeu veure els textos de Joaquim Aloy, "La retirada de les forces republicanes de la ciutat de Manresa" i "L’entrada de les tropes franquistes a Manresa”, publicats al volum II de “La Guerra Civil (1936-1939)” de la col·lecció Història Gràfica de Manresa.

 

I aquí el film de l'entrada de les tropes franquistes a Manresa.