Els mestres de la República a Manresa.
Trajectòries, pedagogies i depuracions

El Grup Escolar Renaixença, l'escola modèlica de la Generalitat a Manresa

 El Grup Escolar Renaixença, inaugurat el 15 de setembre de 1934 pel president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, va ser la mostra concreta a Manresa dels canvis educatius que impulsava la Generalitat de Catalunya basats en l’escola única, el laïcisme, la coeducació i la innovació pedagògica.

El disseny de l’edifici, projectat per l’arquitecte Pere Armengou, tenia les millors qualitats de l’arquitectura racionalista europea: espais grans, aules assolellades i ben ventilades, mobiliari mòbil i a la mida dels nens, i una gran quantitat de serveis dedicats a l’educació integral de l’alumnat (gimnàs, sala de jocs, biblioteca, laboratori, etc.).

L’equip de mestres que hi va treballar hi va afegir la innovació pedagògica; a les aules del Renaixença s’aplicaven els sistemes Montessori i Freinet en el treball escolar, es feien excursions, sessions de cinema, cant coral i hi van treballar alguns dels mestres de Manresa amb idees més avançades tant pedagògicament com socialment entre els quals podríem destacar Rosa Delhom, Jaume Roigé, Vicenta Cuende, Josep M. Gabriel, Hermenegild Lladó, Pere Aloy, Josepa Riera, Mercè Boté, Joan Martí, Maria Llaveries, Genoveva Costa, Josep Mir i Serafí Salort.

La repressió del professorat endegada pel règim franquista afectà de ple el seu equip de professors, la meitat del qual fou represaliat i en poc temps el feixisme va desfer l’obra pedagògica bastida en només quatre cursos de funcionament començant pel canvi de nom de l’escola (el va substituir pel Grupo Escolar Generalísimo Franco).

 

Per a més informació