Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

29 carpetes salvades de l'oblit

 

 

Les 29 carpetes recuperades

 

Aquestes 29 carpetes de Jaume Creus -els documents més significatius de les quals exposem en aquest web- les va trobar fa anys en un pis de Barcelona Gabriel Domínguez López, un drapaire de Gràcia. Aquest, ara fa quatre anys, les va donar a un amic seu, Elies Delgado Bargalló. Després de la seva mort, els fills d’aquest van oferir la documentació al manresà Ignasi Mas i Santacreu (fill de Lluís Mas Pons, secretari de l’Ajuntament de Manresa durant la República). Ha estat ell qui ens l’ha proporcionada. Nosaltres l’hem lliurada a l’Arxiu Comarcal del Bages per al seu ingrés posterior a l’Arxiu Nacional de Catalunya. El nostre reconeixement a Gabriel Domínguez López, Elies Delgado Bargalló i els seus fills, i a Ignasi Mas i Santacreu.

Aquestes 29 carpetes procedien de la col·lecció particular de cartes i altres papers de l’industrial i polític Jaume Creus i Ventura. Una col·lecció, tanmateix, que havia de ser molt més abundant, ja que aquestes 29 carpetes que s’han conservat estan classificades entre les lletres “C” i “F” (és a la carpeta “C”, per exemple, on es troben les cartes de Lluís Companys). Falta, però, la resta de carpetes: les de les lletres A i B i les que van de la G a la Z. D’aquestes, no se’n sap res. Possiblement –i dissortadament- es van perdre. Una pèrdua molt notable, perquè és molt probable, per exemple, que a la carpeta de la lletra “M” hi hagués cartes del president Macià, que era també íntim amic de Jaume Creus. I segur que hi havia d’haver classificades moltes més cartes de diferents pesonalitats de la vida política de la República, atesos els nombrosos contactes que tenia Jaume Creus.

El contingut de cada carpeta és diferent. Alguns tenen molt pocs papers. D’altres tenen més d’un centenar de cartes. Aquí podeu veure la relació dels noms de les 29 carpetes:

 

Antoni Carbonell i Bilbeny

Manuel Carrasco i Formiguera

Enric i Josep Durán

Casa Caritat

Joan Casanovas

Peius Castanyé

Lluís Companys

Enric Domènech i Segurana. Villalba dels Arcs

Joan Domènech. Villalba dels Arcs

Ernesto Eiras – Ferrol

Antoni Escala

Josep M. Espanya

Esquerra

Estat Català

Excursions

Varios E

Leopold Farge – Marsella

Factures

Farines – Perpinyà

Enric Pérez Farràs

Joan Ferran (filatèlic)

Enric i Josep Fontcuberta

Carme Fonte (Torreblanca)

Pere Foix

Ford

Manuel Francàs Arboix

F. Francis Ayrol – Perpignan

Varios F

Josep Franquet (Molins de Rei)

 

En aquest web podreu veure una selecció dels papers més rellevants. Més endavant en publicarem també alguns de la correspondència mantinguda entre Jaume Creus i François Francis, periodista de “L’Indépendant”, que havia col·laborat amb Francesc Macià en els Fets de Prats de Molló.