Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Carta de Jaume Creus a Josep Maria Batista i Roca 19-7-1945

<-- Tornar a "Reproducció de l’epistolari Josep Maria Batista"

 

Written in Catalan language”[1]

St. Girons, 19 Juliol 1945.

Estimat amic Batista:

El no contestar les meves cartes, crec que deu ésser el molt treball que cau sobre vós. Aixins que pugueu ja contestareu i vos [ho] agrairé.

Amb En Pi[2] parlàrem un xic a Tolosa, no el que jo volia. El meu gust hauria sigut ésser a Perpinyà a la reunió amb el F.N. de C[3]., però quan ho vàreig sapiguer ja era tard. Encara ignoro com va anar.

Tothom té confiança amb el Govern que formarà Pi, que massa triga a ésser format, ja se comença a rumorejar. Sobretot que no hi posi cacatues, i molt menys Tarradellas; no vos podeu imaginar l’antipatia que té, només té al seu costat els estómacs agraïts. Ha sigut llest i en tots els grans nuclis en té uns quants.

La gent vol radicalismes en sentit de Catalanitat, aixins mateix li vàreig dir a Tolosa abans del seu celebra[t] discurs. “Apreteu i no tingueu por”. “Voleu dir?”, me va contestar. “Sí, ja ho veureu”; i aixins va ésser. Llàstima de les conclusions. Per quelcom en una de les meves anteriors vos deia que molt m’hauria agradat que hagués vingut En Trueta amb ell.

Me penso que tot el que vos dic per vós no tindrà importància perquè ja [n’]estareu assabentat, però a la fi serà un testimoni més del que ja sabeu.

Ens pensem que vós sereu en el Govern, convé que En Pi vos tingui a vós i [a] Trueta al seu costat per enfortir-lo; penseu, amic, que avui se necessita molt caràcter, amb febleses no anirem enlloc, ja ho sabem prou per experiència.

Quines noves teniu d’En Baltà?[4] Encara corre per Cuba? Doneu-li molts records quan li escriviu, igual que a la vostra germana.

Molts records a Pi, Trueta, Gabarró[5], com també al meu cos[í] Martí, i vós, volgut amic, maneu d’aquest que és vostre per una República Catalana

 


 

[1] Escrit en llengua catalana

 

 

[2] Carles Pi i Sunyer

 

 

[3] Front Nacional de Catalunya

 

 

[4] Miquel Arcàngel Baltà i Botta

 

 

 

 

[5] Pere Gabarró i Garcia