Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Carta de Jaume Creus a Josep Maria Batista i Roca 25-5-1945

<-- Tornar a "Reproducció de l’epistolari Josep Maria Batista"

“WRITTEN IN CATALAN LANGUAGE”[1]

 

St. Girons, 25 Maig 1945

Estimat amic:

Vos confirmo la meva del 25 març, la que crec en vostre poder.

Amb molt sentiment veig que tots sou a Londres, però almenys me vui fer la il·lusió que tindreu un Delegat dels que són per a Amèrica, a St. Francisco. Perquè si tenim que esperar que el plet de Catalunya estigui a mans de Sberts[2] i Cª. ja estem ben frescos. Té que ésser els del nostre sector forçosament.

Ja veieu com l’Aguirre[3] troba totes les facilitats, cosa que molt m’alegro que aixins sigui; sort tindrem encara d’ells per resoldre el nostre problema! Com estan les vostres relacions amb ells? Més ben dit, amb Ell personalment?

Les ràdi[o]s, Americana i Anglesa, van comunicar que: “Había llegado a América de paso para S. Francisco, en avión especial, el Presidente de la República Vasca Sr. Aguirre”. Això jo ho vaig sentir-ho. Què vos sembla? De nosaltres, ni existim.

Aquí, vós sabeu que se tenia que fer un Congrés d’Esquerra; s’ha aplaçat. Donen per raó que En Pi[4] encara no havia arribat. Jo crec que la raó no és aquesta, però aixins ho varen dir. Penseu que això que trobi inconvenients amb els papers fa descoratjar bastant.

Ara, se me diu que vindrà junt amb Trueta; molt m’alegraria que aixins sigui. Ja vos asseguro que tindran feina, i com més radicals vagin, més gent vindrà. Crec que és el moment de posar un “ultimàtum” a Irla i... acceptarà. Convé que hi hagi un Govern fort de Catalunya, i sobretot que Delegui les seves atribucions; els únics que podeu fer-ho sou vosaltres, ajudats naturalment de bons elements, i sobretot d’elements joves, de pro-nois, deixant a racó moltes carcasses de prohoms, salvant rares excepcions, com el Mestre Fabra, i algun altre que potser trobaríem, però molt pocs.

Ja sé que vós i Trueta treballeu fort, vos felicito de tot cor i vos tinc enveja.

Esteu en relació directa amb el Dr. Solé i Pla a Colòmbia? Jo li havia encarregat, al començament, que vos digués que podríeu comptar completament amb mi. Ho va fer-ho? Ara miro de posar-m’hi en contacte completament per als afers de la Protectora[5], ja que jo sóc el Delegat aquí, i el Mestre Fabra té ganes de publicar quelcom.

Ahir vàreig sentir la conferència que va donar per ràdi[o] el Dr. Gabarró; verdaderament per la seva veu me sembla que és el que conec. Doneu-li de la meva part molts records, com també a Trueta i Pi.

En espera de la vostra resposta, se despedeix el vostre bon amic que vos aprecia i és vostre per Catalunya.

 


 

[1] Escrit en llengua catalana

 

 

[2] Antoni Maria Sbert i Massanet

 

 

[3] José Antonio de Aguirre y Lecube, president del govern basc

 

 

[4] Carles Pi i Sunyer

 

 

[5] Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana