Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Carta de Jaume Creus a Josep Maria Batista i Roca 30-8-1945

<-- Tornar a "Reproducció de l’epistolari Josep Maria Batista"

St. Girons, 30 Agost 1945.

Senyor Josep Ma. BATISTA-ROCA

49, Wentworth Rd.

Londres N.W. 11

 

Estimat amic:

He tingut molta i molta satisfacció al llegir la vostra carta del 21 corr. // En Pi[1] sempre serà Pi, té més de flema anglesa que no sang nostra. Tothom d’aquí creu que aquest govern català ja tindria que ésser fet, jo crec el mateix. El que m’estranya és que vós no sapigueu els motius [del] perquè [d’]aquesta demora que jo crec perjudica Catalunya. Me creia bon amic, Batista, que entre vosaltres [hi] havia un lligam més fort.

Amb molta pena vos tinc de dir que no sé res políticament de casa nostra; aquí St. Girons és un pou i, si veig algú de l’altre costat, no saben res políticament, van pels seus afers “comercials” i prou. Qui té aquí una organització ben muntada és la CNT; aquests tenen els seus enllaços per Andorra i saben les coses al dia, casi podem dir. Se me diu que preparen alguna cosa.

 Jo perteneixo al Front[2], però estic molt disgustat amb els de Perpinyà, doncs te tenen completament abandonat; els de Tolosa se queixen del mateix. Ara mateix sé que, vingut el cap d’allí, vaig encarregar a En Jaume Cornudella que m’enviés un telegrama; res. Mes no sols això sinó que han anat a Tolosa i res m’han dit, i ara se me diu si vui anar a París. És a dir que quan eren a 100 qm d’ici, res m’han dit, i ara que són a 800... una broma, tot plegat. La primera ocasió que tingui un camión aniré a Perpinyà, doncs anar amb el tren avui és tota una Odissea, i me sembla que cridaré un bon xic.

Per al butlletí del Moviment Socialista de Catalunya d’ici, “ENDAVANT”, veig que fa molta propaganda de “L’Aliança Nacional de Forces Democràtiques de Catalunya”, que diuen ells, que arreplega a Catalunya totes les forces polítiques i sindicals menys el PSUC. Jo no en sé res, de tot això, i miraré d’informar-me’n.

Les coses, encara que vagin bé, les veig un xic llargues, salvant que passés algun accident que pogués precipitar els aconteixements. Almenys aixins ho veig jo.

Donareu molts records a tots els amics, i vós, volgut Batista, rebeu una bona abraçada d’aquest que és vostre per una Catalunya lliure

 


 

[1] Carles Pi i Sunyer

 

 

[2] Front Nacional de Catalunya