El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

L'enterrament de Josefina Vilaseca (1952)

Text introductori

Josefina Vilaseca i Alsina era una nena de 12 anys nascuda a la masia de Cal Nasi d'Horta d'Avinyó. El 4 de desembre de 1952 va ser víctima d'un intent de violació al qual s'hi va resistir amb totes les seves forces. Aleshores, l'agressor li va clavar dues ganivetades. Greument ferida, fou traslladada a la clínica de Sant Josep de Manresa on morí just al cap de tres setmanes, és a dir, el mateix dia de Nadal.

Actualment, el seu cas està en procés de beatificació, impulsat des del Bisbat de Vic, ja que diversos testimonis van assegurar que Josefina, mentre es resistia a la violació, cridava que allò era pecat i que, per tant, va morir per salvar la seva castedat.

A l'any 1952, en aquella època de gran incidència del fet religiós, la notícia de la seva mort va tenir un gran impacte emocional. La coincidència en el temps del procés de canonització de la nena italiana Maria Goretti, morta en circumstàncies semblants, i les prèdiques propagandístiques del nacionalcatolicisme espanyol expliquen també la gran dimensió social d’aquell fet.

Les autoritats locals, civils i religioses, van procurar eixamplar aquesta dimensió: des de prohibir l'obertura de comerços per tal que el màxim de ciutadans poguessin participar en l'enterrament de la Josefina Vilaseca -elevada, després de la seva tràgica mort, a la categoria de màrtir- a la detallada organització de l'itinerari de la comitiva fúnebre i el propi desenvolupament de la cerimònia religiosa. La gernació de milers de persones que hi van assistir va ser impressionant.