Els mestres de la República a Manresa.
Trajectòries, pedagogies i depuracions

Casassas Cantó, Josep Maria

     

1926: Fotografia de Josep M. Casassas Cantó quan tenia 21 anys i acabava de llicenciar-se en Història. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

15/8/1930: Passejant per Barcelona amb la seva dona, Maria dels Àngels Sánchez Crespo, poc després de casar-se. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

1936 Josep M. Casassas Cantó a dalt el turó del castell de Tona en una excursió amb els alumnes de 4t i 5è de batxillerat de l'Institut de Manresa. (Col·lecció particular de X. Sitjes)

     

31/5/1936 Fotografia de Josep M. Casassas Cantó en un sopar celebrat amb els alumnes de l’Institut de Manresa que havien aconseguit el títol de batxiller. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

25/12/1938: Cartilla militar de Josep M. Casassas Cantó on consta el seu grau de tinent auditor de l’exèrcit republicà. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

1941: Fotografia de quan ja estava exiliat a Amèrica. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

02/10/1942: informe policial sobre el professor de Geografia i Història de l'institut Josep Maria Casassas Cantó, del qual es destacava una bona conducta. (Arxiu Comarcal del Bages)

     

1945: Josep M. Casassas amb la seva dona i els seus tres fills –Maria Àngels , Roser i Josep Ramon- a l’estació d’esquí de Los Farellones (Xile). (Arxiu Casassas Sánchez)

   

1995: Llibre publicat a Antofagasta dedicat a les persones que havien estat significatives en la història de la ciutat i on es dediquen dues pàgines a Josep M. Casassas Cantó. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

1974: Josep M. Casassas Cantó i la seva dona en una fotografia feta a casa seva, a Antofagasta, on ell exercia de professor de la Universidad del Norte. (Arxiu Casassas Sánchez)

 

Novembre-Desembre 1978: Articles publicats al diari “La Estrella del Norte”, d’Antofagasta, el 17 de novembre de 1978 i al diari “El Mercurio”, de Santiago de Xile, els dies 18 de novembre i 21 de desembre de 1978 on es reconeix la tasca de professor universitari de Josep M. Casassas Cantó amb motiu de la seva jubilació i es destaquen els seus nombrosos estudis històrics sobre el nord de Xile. En un dels articles es subratlla el seu amor per Catalunya i per la independència del pais, actitud que va mantenir al llarg dels anys d'exili. A més a més s’hi notifica que es donarà el seu nom a la Sala d’Història de la Universidad del Norte en homenatge a la seva tasca universitària. (Arxiu Casassas Sánchez)

     

19/11/1984: Carta de condol enviada per Miquel Coll i Alentorn, president de Consell Nacional d’Unió Democràtica de Catalunya, a la vídua de Josep M. Casassas Cantó amb motiu de la seva defunció. En ella s’hi recorda que en temps de la República Josep M. Casassas Cantó havia estat membre del Consell Nacional d’UDC i secretari general del partit. (Arxiu Casassas Sánchez)