Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

Transcripció de la 4a carta de Jaume Creus a Josep Irla (19/2/1945)

<-- Tornar a "Correspondència amb Josep Irla"

St. Girons, 19 febrer de 1945.

Senyor Josep IRLA

Cogolin

(Var)

Estimat President i amic:

Tinc en mon poder la vostre del 12 de gerner, la que vos agraeixo.

He vist la formació del vostre Consell [1], que verdaderament hi ha unes persones que són insubstituïbles, però –sempre hi ha un però, i perdoneu-me, volgut President- la meva claretat, que vós ja coneixeu. Si troba [a] mancar el·lement jove. Està bé que hi hagin prohoms, mes hi manquen els pro-nois, i això és el ressò de la gent, que acullim els que som a fora.

Vaig a donar-vos, volgut President i amic, una surgerència meva, que segurament tindria una gran aprobació, apart que és molt justa, i que fóra un gran èxit que fos el Govern Català el primer de llança[r] l’idea. Se tracta dels nostres morts; morts en el exili, que per desgràcia són molts. Jo proposo que el Govern de Catalunya acordi retorn-a [sic] a casa nostra, a petició dels seus familiars, els que hagin nescut a Catalunya; dic els nats a Catalunya, no els que hi habitaban, solament els Catalans. És a dir, que el Govern acordi retornar-los a Catalunya pel seu compte. No vos faci por la depessa, que un cop organitzat no tindrà l’importància que sembla; són més els tràmits oficials que res més. La mateixa Casa de Caritat de Barcelona tindria mèdits de sobres, que si se fes particularment, apart que molts no tindrian els mitjans, els que en tinguessin s’en veurian un enbull. Feu[-ho] i veureu les elebances que tindreu.

Si mai tinguéssiu que vindre per aquesta regió, com a Tolosa del Llenguadoc, i teniu l’intenció de dir-m’ho, tindré molt gust en fer un viatge per estrenyar-vos la mà.

Vostre i de Catalunya

 

[1] Es refereix al Consell Assessor de la Presidència de la Generalitat, un òrgan consultor que havia creat el president Josep Irla el 30 de gener.