Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

Macià i Companys a Manresa

Els presidents de la Generalitat Francesc Macià i Lluís Companys visitaren Manresa en diverses ocasions. A continuació, en ressaltem les més significatives:
 

La primera commemoració de les Bases de Manresa

El 7 de juny de 1931, Francesc Macià assistí als actes commemoratius de les Bases de Manresa, els quals foren plantejats com una jornada patriòtica, de relleu nacional, que havia d’unir tots els diferents sectors catalanistes de cara a l’assoliment de la plena personalitat nacional.

La diada permeté reunir algunes de les figures més significatives de la política i de la intel·lectualitat catalanes. Tant a la seva arribada al Kursaal –on es realitzà un míting nacionalista- com a l’Ajuntament –on al saló de plens es descobrí una làpida commemorativa de les Bases de Manresa-, Francesc Macià rebé unes impressionants mostres d’estimació popular.
 

La visita als Serveis d’Assistència Pública, Hospital de Sant Andreu i la piscina municipal

El 4 de desembre de 1932, Francesc Macià visità Manresa amb motiu de la inauguració dels Serveis d’Assistència Pública que l’Ajuntament havia construït a l’actual carrer de Jacint Verdaguer. Després d’adreçar un discurs a la multitud que el victorejava, el president Macià va visitar l’Hospital de Sant Andreu, la piscina municipal (estrenada feia pocs mesos), la Casa de la Ciutat i el local de la Unió Catalanista Republicana.
 

Lluís Companys i la inauguració del Grup Escolar Renaixença

El 15 de setembre de 1934, Lluís Companys inaugurà el Grup Escolar Renaixença. Al gimnàs de l'escola, convertit en sala d’actes, hi prengueren la paraula l’alcalde Francesc Marcet, el conseller de Cultura de la Generalitat Ventura Gassol i el propi president Lluís Companys.

Pocs dies després de la inauguració es produïren els Fets del 6 d’Octubre, a conseqüència dels quals els protagonistes acabats d’esmentar foren empresonats.