Els mestres de la República a Manresa.
Trajectòries, pedagogies i depuracions

Mostra de llibres de text de la República

La Terra Catalana

   

1931: parts de l’obra La Terra Catalana de Joaquim Pla Cargol, que repassa la geografia del país, la llengua, els costums i la seva història. (Col·leccions particulars de Dolors Cabot i de Lluís Soldevila)

Petites Llavors

     

1931/1932: fragments del llibre Petites Llavors d’Anicet Villar. Exemplar que utilitzava el mestre Pere Aloy Anell per a la lectura dels seus alumnes amb textos instructius. (Col·lecció particular família Aloy–Riera)

Història de Catalunya: per a nois i noies

 

1933: tria de capítols del llibre Història de Catalunya: per a nois i noies de Ramon Torroja. Es realcen els períodes històrics més destacats, des dels orígens fins a la mateixa proclamació de la República. (Col·lecció particular família Aloy–Riera)

Aritmetica: curso elemental o primer grado

 

1934: fragments del llibre Aritmetica: curso elemental o primer grado, de G. M. Bruño. Per a cada qüestió a tractar, el llibre es divideix en una primera part teòrica, en la qual s’aclareixen les qüestions fonamentals relacionades amb el concepte analitzat, i en una segona part pràctica, amb problemes a resoldre. (Donació particular – Museu Comarcal de Manresa)

Breviari Social

 

1934: selecció de parts de l’obra Breviari Social: impressions raonades i eixides en notes com a beceroles socials. S’han destacat el pròleg i alguns dels fragments de la publicació. (Col·lecció particular família Aloy–Riera)

Lectures Manuscrites

s/d: fragments del llibre Lectures Manuscrites d’Albert Montana. La publicació combina textos històrics amb contes amb voluntat educativa i amb altres redaccions instructives. (Col·lecció particular família Aloy–Riera)

Páginas selectas

     

1936: parts de la publicació Páginas selectas  de Manuel Ibarz Borrás. El text inclou diferents textos escollits per a la lectura dels infants. (Col·lecció particular Dolors Cabot)