Cens de manresans privats de llibertat
Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975)

Altres documents. Documents

Un possible suborn

21/02/1940. Des del Prat de Llobregat, el cap del Batalló de Treballadors 150 reclama a l’alcalde de Manresa antecedents sobre F.T.I., a petició del mateix interessat. (Arxiu Comarcal del Bages).

28/02/1940. L’alcalde accidental respon al Batalló de Treballadors 150 que F.T.I., segons informes de la Guàrdia Urbana, “ha observado buena conducta”. (Arxiu Comarcal del Bages).

21/02/1940. Des de l’hotel Lince de Barcelona, un particular –possiblement, un oficial de la Policia Militar- demana per carta al cap de la Guàrdia Urbana de Manresa que faci arribar al Batalló de Treballadors 150 un certificat sobre la conducta de F.T.I. Al final de la missiva es pot llegir la postdata següent: “Desde Igualada le he escrito a V[d]., despidiéndole y diciéndole que la Radio la puede recoger en casa del Sr.[...]”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Servei militar

Llista de mossos de la lleva de 1938 exclosos temporalment del servei militar per la seva condició de “trabajadores o prisioneros”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1938 que “han servido exclusivamente en el Ejército rojo” . A la columna de la dreta consta la seva “Clasificación provisional con respecto al Movimiento”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1938 que han servit l’exèrcit republicà i han estat declarats “útiles para todo servicio, sin reclamación”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1939 exclosos temporalment del servei militar. Entre altres, hi figuren “trabajadores o prisioneros”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Relació de treballadors i presoners de la lleva de 1939 exclosos temporalment del servei militar. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1939 que han servit l’exèrcit republicà i han estat declarats “útiles para todo servicio, sin reclamación”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de classificació de mossos de la lleva de 1941 que han servit l’exèrcit republicà. Entre ells hi apareixen “trabajadores o prisioneros”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de classificació de mossos de la lleva de 1941 que han servit l’exèrcit republicà. A la columna fallecidos apareix el nom de Lluís Iglésias Bosch, executat al Camp de la Bota. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1940 exclosos temporalment del servei militar. Entre altres, hi figuren “trabajadores o prisioneros”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Llista de mossos de la lleva de 1940 que “han servido exclusivamente en el Ejército rojo” . A la columna de la dreta consta la seva “Clasificación provisional con respecto al Movimiento”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Altres

10/06/1943. Informe de l’alcalde de Manresa sobre P.G.C, adreçat al comandant del batalló disciplinaris de soldats treballadors de Rota (Cadis). Tot i que es desconeix si practicà actes delictius, s’hi afirma que “se sabe que practicaba el desnudismo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

Sense data. Informe de la Guàrdia Urbana sobre F.C.A., persona “de malos antecedentes” i “pocos escrúpulos”, que a més guiava l’anomenat cotxe fantasma. Segons els declarants, els digué que “le habían dado el encargo de liquidar a su hijo, pues le tocaba por turno, pero que él no lo quería hacer por los muchos favores que les debía a ambos, cosa que no pudo llevarse a cabo por estarse oculto el amenazado hasta la liberación de la ciudad”. (Arxiu Comarcal del Bages).

20/01/1942. Carta escrita des de la presó de Manresa per Josep Planes a Luis Belmonte. Fa referència a la necessitat d’aconseguir una confessió escrita per part de Josep F., que ha reconegut que, “por miedo a ser apaleado”, va prestar una falsa declaració contra Antoni Burgués Cudós –també detingut-, el qual “no había intervenido en nada de lo que se le acusaba [...]”. (Col·lecció particular).