Cens de manresans privats de llibertat
Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975)

Les condemnes a mort: la privació del dret a existir. Joan Vilaseca Vilatimó

Portada del sumari del consell de guerra sumaríssim d’urgència 9.032 contra Joan Vilaseca Vilatimó pel delicte de rebel·lió militar. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
04/05/1939. És presentada una denúncia contra Joan Vilaseca Vilatimó. En són els motius “[...] haber formado parte del Comité de la Fábrica Nacional Pirelli durante la dominación marxista, haber amenazado de muerte a varias personas de la citada fábrica, por ser célula marxista, por haber[se] llevado de la fábrica los cubiertos de plata del Ingeniero Sr. Gidici y por haber formado parte del Comité que fraguaba los asesinatos”. Presentada d’ofici, la denúncia –signada pel capità en cap del sector de Cervera- esmenta com a testimonis Antoni U. i Josep P. R., enginyer i mecànic de la fàbrica Pirelli, respectivament. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
04/05/1939. La denúncia contra Joan Vilaseca és enviada el jutge instructor militar permanent de Manresa. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
20/05/1939. Ventura Benasat Garriga, veïna de Santpedor, signa un aval a favor de Joan Vilaseca. El document fa constar que durant uns dies va amagar a casa seva el seu fill, Esteve Soler Benasat, per evitar que s’incorporés a files i “para no tener que serbir [sic] a los rojos”, mentre esperava “el paso a la frontera para pasarlo en la zona Nacional”. El certificat conclou: “Para todo ello, como al proporcionarle toda clase de facilidades para poder cumplir su cometido, estoy muy agradecida del interés que puso dicho Juan Vilaseca con riesgo de su vida”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
10/06/1939. A petició del jutge militar, Falange de Manresa emet un informe en què indica que Joan Vilaseca estava afiliat al PSUC i a la UGT i s’incorporà a l’exèrcit republicà forçosament. Vilaseca –que “no se ha podido averiguar si ha desempeñado cargo alguno”- és un individu “completamente rojo y propagador de la causa roja”, segons el document. A més, “Se rumorea que el esmentado sujeto [sic] fue quien recogió toda la plata de la casa del Director de la mencionada empresa”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
10/06/1939. L’alcalde de Manresa, Domènec Prunés, emet un informe en què destaca que Joan Vilaseca “amenazó a varios trabajadores de la fábrica enseñando siempre una pistola y se le veía alegre cuando sabía que era asesinada una persona de orden”. També afegeix que, “por referencias de un tal José P [...], intervenía en el Tribunal de las Sindicales U.G.T. y C.N.T. que acordaba las personas que tenían que ser asesinadas”. En contradicció amb l’informe de Falange, assegura que serví voluntari a l’exèrcit republicà. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
   
14/06/1939. Antoni U. T., enginyer de la fàbrica Pirelli, declara que Joan Vilaseca és una persona “extrenadamente sectaria y exaltada”. No pot confirmar si anava armat i si va apropiar-se de la coberteria de plata de l’enginyer Giudici. Tot i que “existen rumores que así sucedió”, el declarant reconeix que “el único hecho positivo [sic: objetivo] es que dichos cubiertos desaparecieron por haber sido incautados por los miembros que se hicieron cargo de la fábrica”. Igualment, “ha oído decir que dicho sujeto amenazó durante el periodo rojo a varios compañeros y obreros durante dicha revolución, pero no puede prestar más pruebas ni aportar testimonios sobre este particular”. A més, “sabe que [Joan Vilaseca] formaba parte de un comité sindical de la U.G.T., ya que en una ocasión el declarante así como otros técnicos fueron obligados a comparecer en el local del Convento de San Francisco, en donde encontraron constituido unas especie de tribunal del que formaba parte el Juan Vilaseca, cuyo comité o tribunal les advirtió de los procedimientos que habían utilizado a Rusia [sic] para atraerse o eliminar el personal técnico, advirtiéndoles que podían elegir el camino y que no repararían en medios para evitar que fuese traicionada la revolución”. Això no obstant, el declarant “no sabe si dicho comité o tribunal fraguaba los asesinatos, pero que no tiene nada de extraño que así fuere, aunque el dicente no pueda aportar ningún dato sobre este extremo”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
14/06/1939. Josep P. R., mecànic, presta declaració davant el jutge. Qualifica Joan Vilaseca de “exaltado marxista” que formà part del comitè de la fàbrica Pirelli, “creyendo que en aquel periodo utilizaba pistola”. Assegura que va amenaçar-lo en una assemblea de treballadors i que “formaba parte de un tribunal o checa de la U.G.T. que funcionaba en el convento de San Francisco de esta ciudad, y que se encargaba de juzgar a las personas de derechas y ordenaba los asesinatos que debían cometerse”. Segons afirma, “el mismo inculpado le dijo al declarante que formaba parte de aquel tribunal o comité, y sabe que hacían comparecer ante él a varias personas que después eran asesinadas”. Declara que ell mateix va poder veure com entraven a l’edifici abans d’aparèixer mortes, “ya que el dicente vive enfrente”. La declaració també fa referència a la confiscació de la coberteria de plata de l’enginyer Giudici. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
16/06/1939. L’enginyer Pere O. P. declara també que Joan Vilaseca formava part d’un “comité o tribunal” que féu assassinar diverses persones i relata que “tomó parte activa en el saqueo del departamento del Sr. Judici, llevándose los cubiertos de plata, los cuales expuso en la portería de la fábrica, con un letrero que decía ‘los fascistas como [sic: comen] con cubiertos de plata y los obreros con los dedos’; además expuso en la portería de la fábrica, pintada por el propio Juan Vilaseca, con una caricatura de la señora del indicado ingeniero, que aparecía desnuda para que sirviera de mofa”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
17/06/1939. El mecànic Agustí G. P. declara que Joan Vilaseca formava part d’un “comité u organismo” que “se dedicaba a juzgar a las personas que detenían”, moltes de les quals serien després assassinades. Assegura també que “amena[za]ba a sus compañeros cuando sospechaba que eran de ideas opuestas, y así al declarante, en ocasión de que hablaban sobre la guerra, le dijo que tuviese mucho cuidado, ya que igual que daban el paseo a muchas personas se lo podían dar a él”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
   
17/06/1939. En la seva declaració, l’escrivent Pere P. S. atribueix al comitè del qual formava part Joan Vilaseca la confiscació de la coberteria de plata de l’enginyer en cap de la fàbrica Pirelli, com també la col·locació d’una caricatura de la seva esposa a l’entrada de la factoria. També assegura que formava part de “una junta de la U.G.T.” amb seu al convent de Sant Francesc, ja que “le vio en dicho edificio el día en que fueron llamados los técnicos y entonces pudo apreciar que dicho sujeto se hallaba en la mesa que presidía aquel acto, y en el cual se les hizo presión [...] para que se constituyera el sindicato de la Industria”. El declarant reconeix que “no sabe que el organismo que allá funcionaba se dedicase a juzgar a las personas de derechas. Que esto quizás ocurriese en los primeros días de la revolución , pero desconoce si entonces también era miembro de la junta de la U.G.T.”. Segons el seu testimoni, Joan Vilaseca “molestaba a los obreros que eran de ideas opuestas”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
20/06/1939. Un informe de la comissaria de Policia de Manresa assenyala que Joan Vilaseca era un “destacado elemento” de la UGT i que va ser “uno de los que entregó los cubiertos de plata robados al entonces Director de la Fábrica Prirelli, Sr. Judicci”. A més, “Por referencias del operario D. José Pons se sabe que intervenía en el tribunal de la U.G.T., siendo por lo tanto uno de los que acordaban matar a los que cogían como personas de derechas”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
   
28/06/1939. El jutge pren declaració indagatòria al processat. Joan Vilaseca reconeix haver militat al PSUC i a la UGT i haver format part del comitè de confiscació de la fàbrica Pirelli, on també fou membre del comitè d’empresa. Admet que, “en cumplimiento de una orden de la Generalidad”, s’apoderaren de la coberteria de l’enginyer en cap, que “entregaron al Ayuntamiento”. Relata també que en un escorcoll al mateix domicili, van sostreure unes fotografies de l’esposa del mateix enginyer, que van penjar al tauler d’anuncis de la fàbrica, “con el fin de ridiculizarlas”. Nega haver format part de cap txeca o tribunal vinculat a la UGT que ordenés detencions i decidís assassinats, “aunque no rechaza la posibilidad de que así fuera, si bien él no estaba enterado, ni se le daba conocimiento de la actuación de aquel organismo del que el dicente no formaba parte”, ja que “sólo es cierto que formaba parte del Sindicato de la Goma y su junta no actuó nunca en plan de tribunal o checa”. Rebutja també haver pressionat i amenaçat a través del sindicat els tècnics de Pirelli, sinó els féu convocar “para advertirles que debían ser leales al régimen y se les puso de manifiesto el caso de Rusia. Que no es cierto que en aquella ocasión se amenazara a los técnicos sino que se les dijo que en caso de ser desleales con el régimen, el Sindicato les abandonaría y no les prestaría  protección”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
28/06/1939. El jutge instructor dicta l’auto resumen, en el qual qualifica Joan Vilaseca de “significado y exaltado marxista”. La interlocutòria reconeix que “no consta” que l’encartat pertanyés a cap txeca o tribunal dependent de la UGT, “si bien como vocal del Sindicato de la Goma hizo comparecer ante su presencia a los técnicos de la fábrica Pirelli, a los que dicha junta amenazó si traicionaban la revolución, exponiéndoles los procedimientos utilizados en Rusia”. Com a membre del consell d’empresa de la factoria, l’acusa de l’escorcoll i saqueig del domicili de l’enginyer en cap -“al que robaron los cubiertos y bandejas de plata”-, com també d’haver contribuït a ridiculitzat la imatge de la seva muller penjant-ne la foto al tauler d’anuncis. El document afegeix: “En sus conversaciones siempre se mostró gran entusiasta de la causa marxista y contrario al Movimiento Nacional, llegando a amenazar y perseguir a sus compañeros de trabajo de ideas políticas y sindicales opuestas”. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
   
15/07/1939. Acta del consell de guerra sumaríssim d’urgència instruït contra disset acusats, entre ells Joan Vilaseca Vilatimó. Respon al tipus de sumari acumulat: agrupa actuacions que no guarden cap mena de relació entre elles. Per a set dels inculpats –entre ells també Joan Vilaseca- el fiscal, Jaume Poch, demana la pena de mort pel delicte de “adhesión a la rebelión militar, con cicunstancias agravantes”. Al seu torn, el defensor, Gabriel Julià Andreu, “trata de desvirtuar los cargos que pesan sobre sus patrocinados, alegando todo lo que estima oportuno en favor de los mismos y termina solicitando para todos ellos penas mínimas”. Només és interrogat un dels acusats. A preguntes del president, els processats es limiten a contestar que no són certs els càrrecs que se’ls imputen. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
 
15/07/1939. Sentència del consell de guerra sumaríssim d’urgència 9.032 que condemna, entre altres, Joan Vilaseca. Segons la part expositiva, els processats van participar en actes violents com a fruit d’una “tenaz resistencia” contra els legítims poders de l’Estat, “asumidos por el Ejército a partir del 19 de Julio de 1936, en cumplimiento de su función constitutiva [...].” Considera provat que Joan Vilaseca és un “significado y exaltado marxista”, que fou membre del comitè de control de la fàbrica Pirelli, del Sindicat de la Goma i del comitè d’empresa, i que formà part “de un tribunal o cheka de la U.G.T. que funcionaba en el convento de San Francisco de Manresa, el cual juzgaba a las personas y decretaba los asesinatos que debían cometerse”. També considera demostrat que prengué part en el saqueig del domicili de l’enginyer en cap de la factoria i que “siempre que encontraba ocasión amenazaba y perseguía a los trabajadores opuestos a sus ideas”. El text no aporta cap prova d’haver participat en cap assassinat ni delicte de sang. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
15/07/1939. Full de la sentència del consell de guerra sumaríssim 9.032. S’hi recullen  les diferents condemnes per als disset acusats, sis dels quals a la pena de mort, entre ells Joan Vilaseca Vilatimó. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
21/07/1939. L’auditor de guerra aprova la sentència que, entre d’altres, condemna a mort Joan Vilaseca i acorda comunicar-la al quarter general del Generalísimo abans de procedir a l’execució. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
10/10/1939. L’assessor jurídic del quarter general del Generalísimo, Lorenzo Martínez Fuset, signa l’ofici per mitjà del qual el general Franco “se da por ENTERADO de la pena impuesta” als sis condemnats a mort, entre ells Joan Vilaseca Vilatimó. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
27/10/1939. L’auditor de guerra comunica al jutge militar l’enterado del Generalísimo a la sentència de mort contra Joan Vilaseca i altres processats, alhora que li fa saber que ha ordenat l’execució per a tres quarts de sis del matí de l’endemà, dia 28 d’octubre. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
28/10/1939. El jutge militar signa la provisió per mitjà de la qual acusa recepció de l’ofici de l’auditor de guerra que ordena l’execució de la sentència, un cop rebut l’enterado  del general Franco. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
28/10/1939. Hores abans de ser executats, la sentència és comunicada als sis condemnats a mort, a la capella de la presó Model de Barcelona. Alguns dels reus –entre ells Joan Vilaseca- es neguen a firmar la diligència de notificació. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
28/10/1939. El metge militar Lluís Batalla Sabater certifica que ha reconegut els cossos dels sis executats, “los cuales han fallecido de consecuencia de hemorragia interna, presentando los cadáveres dignos [sic: signos] evidentes de descomposición”.  A causa d’un error, el document està datat el dia abans de l’execució. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).
Expedient penitenciari de Joan Vilaseca Vilatimó, ingressat a la Model de Barcelona, procedent de la presó de Manresa. Segons recull l’historial, el 28 d’octubre de 1939, després de ser jutjat en consell de guerra, va ser lliurat al piquet d’execució i afusellat.  (Arxiu Nacional de Catalunya).
28/10/1939. Diligències d’execució i enterrament dels sis condemnats a mort pel consell de guerra sumaríssim 9.032. La primera deixa constància que a les cinc de la matinada els sis reus han estat lliurats al piquet d’execució i afusellats al Camp de la Bota una hora després. La segona acredita que els cadàvers dels sis executats han estat lliurats al cementiri municipal de Barcelona i inhumats a la fossa comuna. (Tribunal Militar Territorial Tercer, Barcelona).