Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

Altres polítics destacats

La Història no la protagonitzen només unes persones, sinó sobretot el conjunt de la població, és a dir, la col·lectivitat. Hi hagué també molts ciutadans anònims que amb la seva activitat quotidiana, ja sigui a la feina, en els partits polítics, en les organitzacions sindicals o en les entitats culturals i/o lúdiques, van col·laborar a enriquir els diversos aspectes d'aquella època tan intensa.

Així doncs, a banda de les 15 personalitats tractades específicament en aquesta exposició, hi hagueren moltes d'altres persones que mereixen si més no un esment. Algunes d'elles, en l'àmbit polític, serien les següents:
 

Josep Arola i Sala (1875-1933). Metge. Cofundador i president del CECB. Militant d'ERC. Director del diari "Bages-Ciutat" i president del consell d'Administració i Orientació del diari "El Dia". Vicepresident de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, constituïda el 14 d'abril de 1931.
 

Miquel Arpa i Cura. Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa des de l'octubre del 1937 al maig del 1938. Home clau d'Esquerra Republicana a Manresa durant el franquisme.
 

Dídac Baget i Firmat. Advocat. Membre de la Lliga Regionalista. Membre de la comissió propiscina municipal. President de l'Associació de Música de Manresa. Regidor del primer Ajuntament republicà (1931) per la Lliga Regionalista.
 

Jacint Carrió i Vilaseca (Manresa, 1916-2000). Militant d'Estat Català i d'ERC i vicepresident de l'Associació de Dependents del Comerç i la Indústria de Manresa i Comarca. Deportat als camps d'extermini nazis de Mauthausen i Gusen.
 

Francesc Casas i Sala (Manresa. 1896 - Terol, 1936). Advocat. Polític. Col·laborà a "L'Om" i després al diari "El Dia". Membre d'Izquierda Republicana, partit liderat per Manuel Azaña. Elegit Diputat a Corts per la circumscripció de Castelló de la Plana. Fou executat per l'exèrcit franquista l'1 d'agost de 1936, després d'un consell sumaríssim. Va morir cridant "Visca la República"
 

Antoni Costa i Blasi. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor i President de la Comissió de Places i Mercats del primer Ajuntament republicà (1931). President de la Creu Roja de Manresa durant tot el període republicà.
 

Carles Costa i Cadevall. Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manresa des de l'octubre del 1936 fins als fets de maig del 1937. Membre destacat del Bloc Obrer Camperol (BOC) i del POUM. Articulista d'"El Pla de Bages", quan era l'òrgan del POUM, durant la Guerra.
 

Isidre Costa i Perramon. Membre d'Acció Catalana. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor del primer Ajuntament republicà (1931). President de la Comissió de Cultura. President de la Comissió d'Incendis
 

Agustí Espinalt i Sanllehí. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor i president de la Comissió d'Enllumenat del primer Ajuntament republicà (1931). Fou executat pel règim franquista al Camp de la Bota l'abril del 1939.
 

Antonieta Feliu. Activista militant d'Esquerra Republicana de Catalunya i impulsora i líder del seu grup femení. Empresonada després de la Guerra Civil.
 

Marià Homs i Montserrat. Músic. Polític. Jugador del CE Manresa, jugà també al FC Barcelona i al RCD Español. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. President de les Joventuts d'Estat Català a Manresa. Fou ferit en un atemptat el 20 de març de 1934. Membre del Trio Ars. Director de l'Escola Municipal de Música, després de l'assassinat del Mestre Blanch. Sotsdirector de l'Orfeó Manresà. President del Sindicat Musical de Manresa.
 

Josep Martí Farreras (1906-1986). Advocat. Escriptor. Poeta. Periodista. Jutge. President d'Acció Catalana. Director del diari "El Dia". Regidor des de l'octubre del 1936 fins al juliol del 1937. Obres: Això s'acaba, Les flors absurdes
 

Andreu Nardí. Actiu militant sindicalista de la CNT, empresonat en moltes ocasions per defensar els drets dels treballadors. Regidor des de l'octubre del 1937.
 

Francesc Orriols i Basany. Regidor del segon Ajuntament republicà (1934). Secretari de Joan Selves i Carner i, posteriorment, de Lluís Prunés i Sató, quan eren consellers de la Generalitat de Catalunya. Mort el 1938, presumiblement en un control de la FAI durant la Guerra Civil.
 

Llorenç Perramon i Playà. Persona destacada d'Acció Catalana. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931
 

Marià Prat. Líder carismàtic de la CNT. Director del setmanari "El Trabajo", òrgan de la CNT. Empleat de la delegació de Treball de la Generalitat. Condemnat a 30 anys de presó. Surt en llibertat vigilada 6 anys després.
 

Emili Prunés i Sató. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor del primer ajuntament republicà (1931) i durant un període de la Guerra.
 

Ramon Puig i Ball (1887-1964) Metge. Ànima de la mobilització política republicana a les acaballes de la Monarquia. Vice-president de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Primer tinent d'alcalde del primer Ajuntament republicà (1931).
 

Antoni Ribas i Grau. Socialista. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Segon tinent d'alcalde i president de la Comissió d'Hisenda del primer Ajuntament republicà (1931).
 

Jaume Sallés i Figueres. (Sant Vicenç de Castellet, 1884 - Tolosa de Llenguadoc, 1975). Diputat al Parlament de Catalunya per Esquerra Republicana de Catalunya (1932). Fundador i directiu de la Unió de Rabassaires. Desenvolupà una intensa activitat dins les comissions d'agricultura i de contractes de conreu.
 

Gumersind Sanmartí i Prat. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor i tinent d'alcalde de l'Ajuntament. Va morir a Andorra, als 82 anys.
 

Ramon Sanz i Ibars. Membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d'abril de 1931. Regidor de l'Ajuntament des de l'abril del 1931 fins al febrer del 1938. Represaliat durant el franquisme.
 

Àngel Serra i Riera. Metge. Fundador d'Acció Catalana. Director del Laboratori Municipal de Manresa.
 

Josep Torra i Pujol (1892-1958). Militant d'Acció Catalana. Regidor de Cultura de l'Ajuntament (1936). Represaliat durant el franquisme
 

Josep Tuneu i Gassó. Metge. Militant d'Estat Català. President de l'entitat Palestra a Manresa. Un dels fundadors d' Amics del Teatre.