Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

Les eleccions de l’abril del 1931 i la proclamació de la República

Les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931 van convertir-se en realitat en un plebiscit entre Monarquia i República, ja que el rei Alfons XIII no tenia credibilitat per dirigir una transició cap a un sistema democràtic.

 

Una victòria de les forces progressistes

A Catalunya la majoria de les organitzacions republicanes, nacionalistes i d’esquerres tendiren a agrupar-se. Esquerra Republicana de Catalunya, el partit de Francesc Macià i Lluís Companys, format tan sols un mes abans de les eleccions, triomfava de forma espectacular. La Lliga Regionalista, que molts electors identificaven amb la Monarquia, va sofrir una severa derrota. A les principals ciutats de l’Estat, més alliberades de les xarxes del caciquisme, guanyaren els partits republicans i d’esquerra.

A Manresa, la Concentració Republicana, que agrupava la majoria de grups republicans, socialistes i catalanistes progressistes, també va guanyar àmpliament. Ramon Puig i Ball, Joan Selves i Carner, Francesc Farreras i Duran, Tomàs Ramon Amat, Lluís Prunés i Sató, Francesc Marcet i Artigas i Francesc Senyal i Ferrer n'eren les figures més conegudes.

El 12 d'abril del 1931 el poble s’havia manifestat clarament a favor de la República, i obligava el rei Alfons XIII a marxar cap a l’exili.

 

"Qui no ho ha vist no es pot imaginar l'espectacle meravellós d'un poble passant, de sobte, de l'esclavitud a la llibertat" (Emilià Martínez i Espinosa)
 

 

Locució radiofònica simulada
sobre la proclamació de la República a Manresa

-    
Veu 1 : Bona tarda des de Ràdio Manresa.

El dia d'avui, 14 d'abril del 1931, figurarà en lletres d'or a la història de Manresa, de Catalunya i d'Espanya: hem vist com, en poques hores, s'ha esfondrat el vell règim monàrquic amb més de 50 anys d'existència i n'ha nascut un de nou, el de la Segona República. I ha nascut pacíficament -sense cap mena de violència- i enmig de l'eufòria del poble que abans d'ahir, diumenge, va votar massivament per les candidatures republicanes i catalanistes. Després de tants anys de dictadura, estem davant d'una gran victòria de la democràcia.

A Ràdio Manresa oferim aquesta programació especial per portar als nostres oients el batec i l'emoció d'uns moments que ja són història.

Però és hora de recapitular els fets esdevinguts avui. Eren 2/4 de 3 de la tarda quan Francesc Macià, primer des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona i després des del de la Diputació, proclamava la República Catalana:

(DISCURS DE FRANCESC MACIÀ DE PROCLAMACIÓ DE LA REPÚBLICA)

"Catalans:

Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica....

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS A PP I A FONS ID

Per Catalunya, pels altres pobles germans d'Espanya, per la fraternitat de tots els homes i de tots els pobles, catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya"

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS A PP I A FONS ID

VEU 1:

I Manresa no s'ha quedat enrera. Ha estat una de les primeres ciutats de Catalunya en proclamar la República. Des de primeres hores de la tarda, el local de la Concentració Republicana del Passeig, guanyadora de les eleccions de diumenge, era un formiguer de militants i simpatitzants dels partits i formacions republicanes. Allí s'ha acordat constituir un govern provisional republicà i redactar una proclama.

Pels volts de les 5 de la tarda, enmig d'una gran expectació, ha sortit del Passeig una manifestació en direcció a l'Ajuntament. L'encapçalaven polítics i simpatitzants republicans i d'esquerres i era presidida per les banderes catalana i republicana. A mesura que avançava pel Born i la Plana s'hi anava incorporant més gent. Arribats a la Plaça Major, una comissió ha entrat a l'Ajuntament, s'han hissat les banderes catalana i republicana i s'han fet càrrec del govern de la ciutat, enmig d'un ambient extraordinari.

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS A PP I A FONS ID

VEU 1:

Cap a 2/4 de 6 de la tarda s'ha produït un dels moments més emotius d'aquesta jornada intensa i històrica: des del balcó de l'Ajuntament Joan Selves i Carner ha proclamat la República:

VEU 2 (JOAN SELVES):

"Manresans:

Ha estat proclamada la República Federal a Catalunya i a Espanya. Nosaltres, obeint la voluntat del poble de Manresa, declarem que no reconeixem altra autoritat que la República instaurada i declarem que Manresa és republicana...

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS A PP I A FONS ID

Ens fem càrrec del Govern de la ciutat i de l'ordre, i constituïts en Comitè castigarem amb justícia qualsevol desordre o extralimitació que s'observi"

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS A PP I A FONS ID

Veu 1:

El públic que hi havia a la plaça ha aplaudit entusiàsticament, tot cridant visques a Catalunya i a la República i s'han sentit els himnes de "La Marsellesa" i "Els segadors".

CONT.- APLAUDIMENTS I CRITS, HIMNE "Els Segadors" A PP I A FONS ID

A les 6 de la tarda ha quedat constituïda, a l'Ajuntament, la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, formada per 42 republicans i nacionalistes catalans. Entre ells, Tomàs Ramon Amat, Farreras i Duran, Ramon Puig i Ball, Josep Arola, Lluís Prunés i Francesc Marcet. Joan Selves i Carner n'és el president i serà el nou alcalde de Manresa.

Des d'avui Manresa és republicana i comença una nova etapa, plena d'esperances, en la vida política de Manresa i de Catalunya.

 

 
"El Dia" probablement va ésser el primer diari d'Espanya en proclamar la República. Així que en Companys va acabar de parlar des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona, "El Dia" sortia al carrer amb una sola fulla, feta de pressa i corrents, al davant d'una manifestació de regidors elegits que caminava cap a la Casa Gran" (Joan Baptista Claret, primer director d'"El Dia")
 

 

 
"no oblideu els homes... que assumiren les responsabilitats en aquells moments àlgids, quan encara era possible una reacció monàrquica. Els membres de la Junta de Govern Provisional han fet una tasca molt més positiva i a l'ensems més perillosa que la dels ciutadans que, amb tot l'entusiasme que vulgueu, es reduïen a portar llacets i cantar himnes revolucinaris. Recordeu-los" (Joaquim Amat i Piniella. "El Dia", 21-4-1931)
 

 

 "El que és l'aire per a la nostra vida vegetativa, ho és la llibertat per a la nostra vida espiritual. (Ferran Planes, "El Dia", 13-4-1935, recordant la proclamació de la República)