Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

El reconeixement polític i social de la dona

"Les organitzacions republicanes han fet possible l'enaltiment de la dona" (Francesc Marcet, 26-8-1933)

Els governs republicans d’esquerres van voler reconèixer plenament els drets polítics i socials de les dones, tal com passava als països més avançats.
 

Les dones voten per primera vegada

Dins d’aquesta política s’aprovà, per fi, el dret a vot de la dona. A partir d’aquest moment, podem parlar d’un autèntic sufragi universal. Tot i que eren elegibles des del 1931, les dones pogueren votar per primera vegada a les eleccions legislatives del novembre de 1933.

Això animà als partits polítics a crear grups o seccions femenins de cara a les conteses electorals. A Manresa i comarca, el Grup Femení d’Esquerra, dirigit per Antonieta Feliu, fou qui realitzà una activitat més intensa i coneguda.
 

Les lleis del Parlament de Catalunya

El Parlament de Catalunya, amb majoria absoluta dels diputats d’ERC, aprovà també una sèrie de mesures per equiparar els drets d'homes i dones. Les més importants foren: la Llei sobre la Capacitat Jurídica de la Dona –que establia la igualtat jurídica de la dona respecte al marit- i la Llei de Successió Intestada, que protegia les vídues i igualava en drets els fills nascuts fora del matrimoni.