Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

L'amenaça del feixisme

"Ara que els forasters posen de moda el nom de Falange Española... no estaria de més que aquests senyors donessin una ullada per Alemanya o per Itàlia i veiessin els resultats efectius dels règims basats sobre la unanimitat forçosa; que veiessin com i de quina manera viuen aquestes societats on l'individu no és res i no té altra missió que alimentar la màquina monstruosa de l'estat totalitari" (Josep M. Planes, "La Publicitat", 16-4-1936)

 

"Anem de cara a una guerra, és inevitable, això pot ésser dintre un temps més o menys llarg... A dues nacions pertoca defensar la civilització i són Anglaterra i França" (Josep M. Planes, 3-5-1936, conferència a Manresa)

 

"Davant del vent de follia que bufa a Espanya, Catalunya té el deure de posar a contribució tota la força del seu seny i la potència del seu patriotisme" (Josep M. Planes, "La Publicitat", 1 ó 2 de juny del 1936)

 

"Caldria que aquestes famoses classes conservadores que somnien amb la implantació violenta d'una dictadura de dretes, reflexionessin sobre les conseqüències que reportaria en aquests moments si un cop d'estat feixista fracassa... Així com un cop d'estat marxista ens portaria fatalment a una situació de força de tipus reaccionari, un cop d'estat feixista ens portaria a una situació de força de tipus exactament contrari.
La gent de seny -si és que encara en queda a una i altra banda- sabran què els convé
" (Josep M. Planes, "La Publicitat", 11-6-1936)