Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

La I República i la Restauració

Un primer període de llibertat

 

Per primera vegada, eleccions lliures

La I República (1873-1874) havia estat breu. Un cop d’estat militar posà fi a la seva existència i a la del Sexenni Democràtic (1868-1874), període en què s’havien realitzat, per primera vegada a l’Estat espanyol, eleccions lliures amb sufragi universal, tot i que només masculí. L’any 1875, Alfons XII de Borbó era coronat rei. Començava així l’etapa anomenada de la “Restauració” que duraria 56 anys.

 

La Restauració borbònica: un sistema basat en la corrupció política

Durant la Restauració els resultats electorals eren sistemàticament falsejats. De fet, només hi havia dos partits amb possibilitats reals de governar: el Liberal i el Conservador (els “partits dinàstics”), que s’alternaven en el poder mitjançant tota mena de coaccions socials i trampes electorals, com suplantar el vot de persones difuntes o canviar les paperetes de les urnes. Aquests partits representaven els interessos dels grans propietaris, l'Església, l'exèrcit i les classes benestants.

 

La Mancomunitat va impulsar la modernització del país

Les victòries electorals de la Lliga Regionalista -defensora d'un govern propi per a Catalunya i la modernització de l'Estat- van donar peu, l'any 1914, a la creació de la Mancomunitat de les quatre províncies catalanes. Malgrat no tenir autonomia política, la Mancomunitat de Catalunya impulsà la modernització del país pel que fa a obres públiques, cultura, llengua i ensenyament.