Joves i Republicans.
La República a Manresa (1931-1936)

Els serveis

"No he d'amagar-vos la satisfacció amb què he visitat les obres d'assistència social i de cultura física que heu realitzar a la vostra vila. Poques ciutats poden presentar l'exemple de Manresa" (Francesc Macià, a Manresa, 4-12-1932)

 

L'assistència pública

Una de les primeres línies d’actuació de l’Ajuntament republicà fou preocupar-se per millorar la situació de les persones més desvalgudes de la ciutat. Així, es decidí transformar l’antic Hotel Florida (situat a l’actual carrer de Jacint Verdaguer) en un local d’assistència pública. El servei s’inaugurà el desembre de 1932 i va ser visitat pel president Macià. L’assistència pública oferia menjar, roba, instal·lacions higièniques i atenció mèdica a la població necessitada de Manresa. Paral·lelament, la mendicitat pública quedava prohibida dins el terme municipal.

 

Les noves guarderies

L’Ajuntament també es preocupà de facilitar la situació de les famílies treballadores tot promovent la creació de guarderies. L'estiu de 1932 s’adquirí la guarderia instal·lada a la fàbrica Lluvià (l'actual Manresa Centre). Un any després, fou traslladada a un xalet de nova construcció de l'avui anomenada plaça d'Espanya. El desembre de 1932, s’havia inaugurat també una nova guarderia infantil a la primera planta de l’edifici de l’Assistència Pública.

Aquestes guarderies atenien els fills de les famílies obreres que tinguessin entre un mes i cinc anys d’edat.

 

"Evidentment que el que més em satisfà -a part de la neteja i l'endreçament que s'ha operat en l'hisenda municipal- són les obres que tenen un caràcter d'assistència social" (Lluís Prunés, "El Dia", 27-8-1932)

 

El dispensari municipal

Una altra de les realitzacions municipals foren les reformes del dispensari medicoquirúrquic, situat als baixos de l'ajuntament, que es van inaugurar el maig de 1932.

Al dispensari es feien reconeixements mèdics i cures per als accidentats. Disposava d'un instrumental mèdic adient per fer operacions d'urgències, assistir parts o curar fractures. Una de les seves funcions era fer campanyes de vacunació per eradicar malalties com la tuberculosi o la verola. Els alumnes dels centres d'ensenyament eren vacunats i hi passaven les revisions mèdiques corresponents.

 

El nou parc de bombers

La construcció d'un nou parc de bombers, fins aleshores situat als baixos de la casa consistorial, era una altra de les necessitats que l'Ajuntament republicà havia d'abordar. El projecte de construcció del parc, aprovat l'any 1929, fou completat pel nou Ajuntament republicà i va ser inaugurat el 10 de juliol de 1932, a l'edifici de les Mandongueres.